Φαλάκρα πριν τα 40 “προδίδει” καρκίνο του προστάτη

falakra karkinos prostathΑυστραλοί ερευνητές αναφέρουν ότι οι άντρες που παρουσιάζουν φαλάκρα πριν από τα 40 τους χρόνια μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν πρώιμο καρκίνο του προστάτη. Οι επιστήμονες μελέτησαν περισσότερους από 9.000 άνδρες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως όσοι είχαν δει το τριχωτό της κεφαλής τους να αραιώνει νωρίς στη ζωή τους, είχαν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν έναν προστατικό όγκο μεγαλώνοντας – και μάλιστα σε νεώτερη ηλικία από την αναμενόμενη.

Τεστοστερόνη και ανδρογενετική αλωπεκία

Το εύρημα αυτό υποστηρίζει εκείνα προγενέστερων μελετών, οι οποίες έχουν συσχετίσει την φαλάκρα των ανδρών με τον καρκίνο του προστάτη. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν γιατί ακριβώς συσχετίζονται φαλάκρα και καρκίνος, αλλά ορισμένες μελέτες έχουν υποδηλώσει πως πιθανώς παίζουν ρόλο η υψηλή τεστοστερόνη – η ορμόνη του ανδρικού φύλου που μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και να καταστείλει την ανάπτυξη των μαλλιών. Στην περίπτωση της ανδρικού τύπου αλωπεκίας, όπως λέγεται επιστημονικά η φαλάκρα, πιστεύεται ότι τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης ασκούν αρνητική δράση στους θυλάκους των τριχών, διεγείροντας έναν ορμονικό υποδοχέα που επιβραδύνει την ανάπτυξή τους.

Επιστήμονες από το Συμβούλιο Καρκίνου της Βικτώρια ανέλυσαν στοιχεία από 9.448 άνδρες, οι οποίοι δήλωσαν συμμετοχή την περίοδο 1990-1994 σε ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα υγείας (λέγεται The Melbourne Collaborative Cohort Study).

Οι άνδρες, που είχαν ηλικία 40 έως 69 ετών κατά την έναρξή της μελέτης, είχαν κληθεί να βαθμολογήσουν την απώλεια των μαλλιών που είχαν βιώσει από τα 20 έως τα 40 τους. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας κάθε ενός εκ των εθελοντών τους επί 11,4 χρόνια κατά μέσον όρο, καταγράφοντας 476 κρούσματα καρκίνου του προστάτη μεταξύ τους.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Επιδημιολογία, Βιοδείκτες & Πρόληψη του Καρκίνου» (CEBP), όσοι άνδρες είχαν έντονη φαλάκρα στην κορυφή του κεφαλιού τους στα 40 τους χρόνια, διέτρεχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν πρώιμο καρκίνο του προστάτη – δηλαδή στα 50 ή στα 60 τους.

«Η ανδρογενετική αλωπεκία στην ηλικία των 40 ετών μπορεί να αποτελεί δείκτη αυξημένου κινδύνου, πρώιμης ενάρξεως προστατικού καρκίνου», συμπεραίνουν ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντέιβιντ Μάλερ και οι συνεργάτες του.

Δείτε επίσης