Το αλκοόλ μειώνει τη φάση REM στον ύπνο

ypnos alkoolΑρκετοί υποστηρίζουν ότι ένα ποτήρι κρασί πριν από τον βραδινό ύπνο κάνει καλό – σε ορισμένα γηροκομεία, ακόμη και σε νοσοκομεία στο εξωτερικό σερβίρεται λίγο αλκοόλ το βράδυ. Αυτό συμβαίνει διότι το αλκοόλ μειώνει τον χρόνο που χρειάζεται ένα άτομο ώστε να κοιμηθεί και πράγματι οδηγεί γρήγορα σε βαθύ ύπνο.

Τώρα όμως, ειδικοί του Κέντρου Ύπνου του Λονδίνου, αναφέρουν σε μελέτη τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Alcoholism: Clinical & Experimental Research» ότι ένα ποτήρι αλκοόλ πριν από τον ύπνο διαταράσσει τους φυσιολογικούς κύκλους του και ειδικότερα μειώνει το στάδιο REM κατά το οποίο εμφανίζονται τα όνειρα. Όπως χαρακτηριστικά γράφουν οι ερευνητές, το αλκοόλ «κλέβει» μια σημαντική φάση του ύπνου, τα όνειρα, κάτι που κάνει τον ύπνο λιγότερο γαλήνιο. Εάν πάλι γίνεται κατανάλωση αλκοόλ τη νύχτα, τότε το άτομο τελικά εμφανίζει αϋπνίες.

Ο δρ Ιρσχάντ Εμπραΐμ, ιατρικός διευθυντής του Κέντρου Ύπνου του Λονδίνου ανέφερε ότι «πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αλκοόλ σε τακτική βάση. Ένα ή δύο ποτήρια μπορεί να κάνουν καλό βραχυπρόθεσμα, ωστόσο η συνεχής κατανάλωση αλκοόλ πριν από τον νυχτερινό ύπνο μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα».

Ο ειδικός συμβούλευσε όσους συνεχίζουν να πίνουν ένα ποτό πριν ξαπλώσουν, να το πράττουν 1,5 ως 2 ώρες πριν πέσουν στο κρεβάτι, ώστε να έχει ήδη αρχίσει να «σβήνει» η επίδραση του αλκοόλ. Προειδοποίησε μάλιστα ότι η συχνή κατανάλωση αλκοόλ πριν από τον ύπνο μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση, να κάνει τον ύπνο άστατο και να «χαρίσει» στο άτομο έναν νέο νυχτερινό «σύντροφο», το ροχαλητό.

«Σε αυξανόμενες δόσεις το αλκοόλ καταστέλλει τη διαδικασία της αναπνοής. Μπορεί να μετατρέψει κάποιον που δεν ροχαλίζει σε άτομο που ροχαλίζει καθώς και κάποιον που ήδη ροχαλίζει σε άτομο με άπνοια ύπνου, κατάσταση σοβαρή κατά την οποία διακόπτεται η αναπνοή για μικρά διαστήματα αρκετές φορές μέσα στη νύχτα».

Αλκοόλ, φάση REM και όνειρα

Από τις περισσότερες από 100 μελέτες που μελέτησαν ο δρ Εμπραΐμ και η ομάδα του, ανέλυσαν εξονυχιστικά 20 από αυ΄τες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αλκοόλ αλλάζει τα μοτίβα στον ύπνο με τρεις τρόπους: καταρχάς επιταχύνει την έναρξη του ύπνου, γεγονός που σημαίνει ότι κοιμόμαστε ταχύτερα. Κατά δεύτερον μας ρίχνει αμέσως σε βαθύ ύπνο. Αυτές οι δύο αλλαγές που συμβαίνουν με ταυτόσημο τρόπο και στα άτομα που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα, είναι ελκυστικές και μπορούν να δώσουν την εξήγηση στο γιατί αρκετοί άνθρωποι που υποφέρουν από αϋπνία καταναλώνουν αλκοόλ.

Ωστόσο υπάρχει και μια αλλαγή η οποία δεν είναι καθόλου βοηθητική για το άτομο – πρόκειται για διατάραξη των μοτίβων του ύπνου κατά το δεύτερο μισό της νύχτας. Συγκεκριμένα το αλκοόλ μειώνει σε διάρκεια το στάδιο REM (rapid eye movement) του ύπνου, μια φάση κατά την οποία «γεννιούνται» τα όνειρα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ο ύπνος δεν είναι τόσο γαλήνιος.

Δείτε επίσης