Οι κεραυνοί προκαλούν πονοκέφαλο

keraunos hmikraniaΟι κεραυνοί μπορεί να προκαλέσουν έντονους πονοκεφάλους, ιδίως στους πάσχοντες από ημικρανία, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι. Όπως ανακάλυψαν, η συχνότητα των πονοκεφάλων αυξάνονται κατά το ένα τρίτο τις ημέρες με καταιγίδες με κεραυνούς. Είναι η πρώτη φορά που συσχετίζεται το συγκεκριμένο καιρικό φαινόμενο, ο κεραυνός, με τον πονοκέφαλο.

Το εύρημα θα μπορούσε ενδεχομένως να αξιοποιηθεί από τους ασθενείς με χρόνιες κεφαλαλγίες για να αρχίζουν εγκαίρως την προληπτική αγωγή που τους έχουν συστήσει οι γιατροί.

Πιθανές αιτίες

Οι πιθανές αιτίες της συσχέτισης μπορούν να εντοπιστούν σε διάφορα φυσικά φαινόμενα, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Βίνσεντ Μάρτιν, καθηγητής Κλινικής Ιατρικής στο Τμήμα Κλινικής Εσωτερικής Παθολογίας του πανεπιστημίου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Ιδρύματος Κεφαλαλγίας (NHF) των ΗΠΑ.

«Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπουν οι κεραυνοί μπορεί να είναι η μία αιτία», εξήγησε. «Επιπλέον, οι κεραυνοί προκαλούν αυξήσεις στους ατμοσφαιρικούς ρύπους, όπως το όζον, ενώ μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη απελευθέρωση των σπορίων των μυκήτων που μπορεί να οδηγήσουν σε ημικρανία».

Όπως γράφουν ο δρ Μάρτιν και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση «Cephalalgia», εξέτασαν στοιχεία από 90 πάσχοντες από ημικρανία (το 90% ήταν γυναίκες) οι οποίοι κρατούσαν ημερήσιο ημερολόγιο πονοκεφάλων επί τρεις έως έξι μήνες. Οι εθελοντές κατάγονταν από συγκεκριμένες περιοχές του Οχάιο και του Μισούρι.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία για τους κεραυνούς που είχαν πέσει στις περιοχές αυτές τις ημέρες που κατέγραφαν οι εθελοντές τους πονοκεφάλους τους, διαπιστώνοντας πως η συχνότητα των πονοκεφάλων γενικώς και της ημικρανίας ειδικώς αυξανόταν κατά 31% και 28% αντιστοίχως τις ημέρες με κεραυνούς.«Όταν ξεσπάει μία καταιγίδα, μπορεί να πέσουν έως 50.000 κεραυνοί σε ακτίνα 40 χιλιομέτρων από το σπίτι μας, αλλά απλώς δεν το συνειδητοποιούμε», είπε ο δρ Μάρτιν.

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλες τις παραμέτρους των καταιγίδων που θα μπορούσαν να σχετισθούν με τους πονοκεφάλους – όπως η περιβαλλοντική θερμοκρασία, η βαρομετρική πίεση, η ταχύτητα των ανέμων, η υγρασία και η βροχόπτωση – κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κεραυνοί αύξαναν τον κίνδυνο πονοκεφάλου ή ημικρανικής κρίσης κατά 19%.

Η ημικρανία είναι μία πολύ συχνή μορφή κεφαλαλγίας, προσβάλλοντας κατά μέσον όρο το 12-18% των ενηλίκων, με τις γυναίκες ασθενείς να είναι σχεδόν τριπλάσιες από τους άνδρες.

Στην Ευρώπη, το 12-28% των ανθρώπων εκδηλώνουν ημικρανίες κάποια στιγμή στη ζωή τους, με το 6-15% των ενηλίκων ανδρών και το 14-35% των ενηλίκων γυναικών να εκδηλώνουν τουλάχιστον μία ημικρανική κρίση τον χρόνο.

Οι πονοκέφαλοι, γενικότερα, είναι το πιο συχνό σύμπτωμα, καθώς οι εννέα στους δέκα ενήλικες τους εκδηλώνουν σε ετήσια βάση.

Οι ακριβείς αιτίες της ημικρανίας δεν είναι γνωστές, αλλά πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ο εγκέφαλος των πασχόντων είναι πιο ευαίσθητος στις περιβαλλοντικές επιρροές και ότι ορισμένα τρόφιμα, έντονα φώτα ή ακόμα και η πείνα μπορεί να την ενεργοποιήσουν.

Δείτε επίσης