Θέλετε να αδυνατίσετε; Τρώτε το φαγητό με μικρό κουταλάκι

mikro koutalakiΘέλετε να αδυνατίσετε; Τρώτε το φαγητό σας με μικρό κουταλάκι και αποφύγετε να βλέπετε τηλεόραση στη διάρκεια του γεύματος. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας ολλανδικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE. Το μικρό κουταλάκι, και άρα οι περισσότερες μπουκιές, οδηγούν σε λιγότερες θερμίδες ίσως γιατί αυξάνουν την ικανοποίηση της όρεξης. Και φαίνεται ότι αυτό είναι ένα από τα μικρά μυστικά της δίαιτας.

Στη μελέτη πήραν μέρος 53 υγιή άτομα (18-35 ετών) που έτρωγαν σούπα παρακολουθώντας μια ταινία κινουμένων σχεδίων. Την μια μέρα, οι κουταλιές ήταν μικρές (5 γραμμάρια) την άλλη μεγάλες (15 γραμμάρια). Την τρίτη ημέρα οι εθελοντές μπορούσαν να φάνε με όποιο κουτάλι ήθελαν. Σε κάθε περίπτωση είχαν το ελεύθερο να σταματήσουν να τρώνε όποτε ήθελαν.

Η κατανάλωση σούπας ήταν 30% χαμηλότερη όταν οι εθελοντές έπρεπε να χρησιμοποιήσουν το μικρό κουτάλι, συγκριτικά με όταν είχαν το μεγάλο ή ήταν ελεύθεροι να φάνε όπως ήθελαν, ανεξάρτητα ήταν πρόσεχαν το φαγητό ή όχι. Ακόμα, οι συμμετέχοντες έτρωγαν μεγαλύτερη ποσότητα σούπας όταν η προσοχή τους επικεντρωνόταν στην ταινία, συγκριτικά με όταν είχαν λάβει οδηγίες να επικεντρωθούν στη γεύση της σούπας.

Το μεγάλο κουτάλι οδηγεί σε περισσότερες θερμίδες

«Ο σχεδιασμός τροφίμων που μπορούν να φαγωθούν με μικρές γουλιές ή μπουκιές ενδεχομένως να προλαμβάνει την υπερκατανάλωση και να μειώσει τη συχνότητα της παχυσαρκίας», υπογραμμίζουν οι ερευνητές στο PLOS ONE.

Αιτία ίσως να είναι ότι ο αριθμός των μπουκιών παίζει ρόλο στην ικανοποίηση που παίρνουμε από το φαγητό. Οι μικρές μπουκιές αυξάνουν τον χρόνο που χρειαζόμαστε για να τελειώσουμε το γεύμα μας κι αυτό ενδεχομένως ικανοποιεί την όρεξη. Το ίδιο συμβαίνει όταν επίσης τρώμε αργά. Προγενέστερη μελέτη έχει δείξει πως όταν μασάμε καλά το φαγητό μας παίρνουμε λιγότερες θερμίδες.

Πάντως, ορισμένοι εκ των συμμετεχόντων στη μελέτη δήλωσαν ότι επέλεξαν να σταματήσουν να τρώνε όταν είχαν το μικρό κουτάλι, επειδή δε τους άρεσε η διαδικασία. Κι όταν όμως συνεκτιμήθηκαν οι προσωπικές επιλογές των εθελοντών, εξακολουθούσε να υφίσταται η σχέση μεταξύ μικρότερων μπουκιών και μικρότερης ποσότητας τροφής.

Δείτε επίσης