Το ροχαλητό προδιαθέτει για έμφραγμα και εγκεφαλικό

roxalhtoAμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν σε μια μελέτη που έχει υποβληθεί για δημοσίευση στην επιθεώρηση Laryngoscope ότι όσοι ροχαλίζουν έχουν τις ίδιες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα (καρδιακή προσβολή) και εγκεφαλικό με τους καπνιστές, τους παχύσαρκους ή όσους έχουν αυξημένη χοληστερόλη (χοληστερίνη). Και προσθέτουν ότι ο κίνδυνος δεν αφορά όσους παθαίνουν άπνοια ύπνου από το ροχαλητό, αλλά όλους όσους ροχαλίζουν κάθε βράδυ.

Ροχαλητό και πάχυνση αρτηριών

Όπως ανακοίνωσαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Λαρυγγολογικής, Ρινολογικής & Ωτολογικής Εταιρείας (Triological Society) το ροχαλητό μπορεί να προκαλεί πάχυνση στις αρτηρίες, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για έμφραγμα και εγκεφαλικό. Το συμπέρασμά τους προέρχεται από ανάλυση στοιχείων από 913 ασθενείς, ηλικίας 18 έως 50 ετών, οι οποίοι είχαν απευθυνθεί από τον Δεκέμβριο του 2006 έως τον Ιανουάριο του 2012 στο Ιατρείο Ύπνου του Νοσοκομείου Henry Ford, στο Ντιτρότ.

Κανένας από τους εθελοντές δεν πληρούσε δεν έπασχε από άπνοια ύπνου (υπνική άπνοια). Οι 54 από αυτούς υποβλήθηκαν σε υπερηχογράφημα στις καρωτίδες, για να ελεγχθεί το πάχος των συγκεκριμένων αρτηριών, οι οποίες τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο. Γιατροί του νοσοκομείου, με επικεφαλής τον δρα Ρόμπερτ Ντιμπ, από το Τμήμα Ωτολαρυγγολογίας-Χειρουργικής Κεφαλής & Τραχήλου, εντόπισαν αλλοιώσεις στις αρτηρίες όσων ροχάλιζαν κάθε βράδυ, οι οποίες εικάζουν ότι οφείλονται στον τραυματισμό και την συνακόλουθη φλεγμονή που προκαλούν οι συνεχείς δονήσεις του ροχαλητού. Ειδικότερα, όσοι ροχάλιζαν είχαν σημαντικά μεγαλύτερη πάχυνση του µέσου-έσω χιτώνα καρωτίδος (IMT) από αυτούς που δεν ροχάλιζαν.

Η IMT είναι η μέτρηση του πάχους των εσωτερικών στοιβάδων του τοιχώματος των καρωτίδων, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανιχνευθεί η παρουσία της αρτηριοσκλήρυνσης (ή αθηροσκλήρωσης) και να παρακολουθείται η εξέλιξή της. Η αυξημένη IMT αποτελεί την πρώτη ένδειξη ότι ένας άνθρωπος έχει αρχίσει να παρουσιάζει πρόβλημα στις αρτηρίες του. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η πάχυνση που παρατήρησαν ήταν ανεξάρτητη από τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνους για καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως το κάπνισμα, η υπέρταση, η παχυσαρκία, ο διαβήτης ή η αυξημένη χοληστερόλη (χοληστερίνη).

Οι καρωτίδες

Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν δεν κάπνιζαν, δεν ήταν παχύσαρκοι και δεν είχαν πίεση ή χοληστερίνη οι εθελοντές τους, παρουσίαζαν πάχυνση στις καρωτίδες τους μόνο και μόνο επειδή ροχάλιζαν – και μάλιστα αρκετοί από αυτούς σε πολύ νεαρή ηλικία. «Τα ευρήματά μας προστίθενται σε αυτά που υποδηλώνουν ότι το ροχαλητό, με ή χωρίς υπνική άπνοια, δεν είναι και τόσο αθώο όσο νομίζαμε», είπε στο συνέδριο ο δρ Ντιμπ.

«Απ’ ό,τι αποδεικνύεται το ροχαλητό είναι κάτι παραπάνω από απλή ενόχληση. Συνεπώς, όσοι ροχαλίζουν το βράδυ πρέπει να αναζητούν θεραπεία, ακριβώς όπως θα (έπρεπε να) έκαναν εάν είχαν υπνική άπνοια, υπέρταση ή άλλο πρόβλημα που υπονομεύει την καρδιαγγειακή υγεία τους», πρόσθεσε.

Υπολογίζεται ότι μία στις τέσσερις γυναίκες και τέσσερις στους 10 άντρες ροχαλίζουν κάθε βράδυ, ένας στους δύο ενήλικες ροχαλίζει περιστασιακά, ενώ το περίπου 4% ανδρών και γυναικών πάσχουν από υπνική άπνοια, δηλαδή από παροδικές διακοπές της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου.

Δείτε επίσης