Η χορτοφαγία μειώνει 30% τον κίνδυνο καρδιακού προβλήματος

xortofagia kardiaBρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition συμπεραίνει ότι η αυστηρή χορτοφαγία μειώνει κατά 32% τον κίνδυνο να εμφανιστεί ιατρικό πρόβλημα στην καρδιά. Ο βασικός λόγος είναι ότι η χορτοφαγία είναι μια διατροφή που παρέχει λιγότερα κορεσμένα λίπη, τρανς λιπαρά και αλάτι.

Η έρευνα που επιβεβαιώνει παλαιότερα στοιχεία σχετικά με τη σημασία της διατροφής στην πρόληψη των καρδιοπαθειών, διαπιστώνει ότι η μείωση των παραγόντων κινδύνου (σωματικού βάρους, υπέρτασης, και υψηλής χοληστερίνης) λόγω χορτοφαγίας αποτελεί την βασική αιτία μείωσης του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Οι ερευνητές της Μονάδας Επιδημιολογίας Καρκίνου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τη Δρ Φραντσέσκα Κράου, μελέτησαν 44.500 ανθρώπους, από τους οποίους οι 15.100 (34%) ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή. Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι αυστηρά ακολουθούσαν μια χορτοφαγική δίαιτα είχαν 32% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν ή να νοσηλευτούν λόγω καρδιολογικού προβλήματος.

Η μελέτη έδειξε ότι οι χορτοφάγοι έχουν γενικά χαμηλότερη αρτηριακή πίεση του αίματος, χαμηλότερη LDL («κακή») χοληστερίνη, μικρότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και συνήθως πιο φυσιολογικό βάρος. Ακόμα κι αν απομονωθεί ο παράγων του σωματικού βάρους, οι χορτοφάγοι έχουν 28% μικρότερο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιολογικού προβλήματος.

Η διατροφή παίζει βασικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς

«Το κεντρικό μήνυμα είναι ότι η διατροφή αποτελεί βασικό παράγοντα που επηρεάζει την υγεία της καρδιάς, αν και δεν παροτρύνω τον καθένα να γίνει χορτοφάγος. Οι χορτοφάγοι καταναλώνουν λιγότερα κορεσμένα λίπη και τρανς λιπαρά, με αποτέλεσμα να έχουν και μειωμένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια», εξηγεί η Δρ Κράου.

Πάντως, η εκπρόσωπος του Βρετανικού Καρδιολογικού Ιδρύματος Τρέισι Πάρκερ επεσήμανε πως «η νέα έρευνα υπενθυμίζει ότι πρέπει να προσπαθούμε να ακολουθούμε μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή, είτε αυτή περιλαμβάνει κρέας, είτε όχι.

Η επιλογή μιας δίαιτας που βασίζεται στην χορτοφαγία δεν αποτελεί κατ’ ανάγκη το σύντομο δρόμο για μια υγιή καρδιά. Σε τελευταία ανάλυση, υπάρχουν άφθονες τροφές κατάλληλες για χορτοφάγους, οι οποίες είναι πλούσιες σε κορεσμένα λίπη και αλάτι.

Αν σκέφτεστε να στραφείτε στη χορτοφαγική δίαιτα, βεβαιωθείτε πως προγραμματίζετε προσεκτικά τα γεύματά σας, ώστε να αντικαταστήσετε τις χαμένες βιταμίνες και μέταλλα, όπως ο σίδηρος, που συνήθως προσλαμβάνετε από το κρέας».

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης