Δύο μπουκιές σοκαλάτας αρκούν!

sokolata meridaΑμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι μια μικρή μερίδα λιχουδιάς (ενός γλυκού ή σοκολάτας, ή σνακ) παρέχει το ίδιο ποσοστό της ευχαρίστησης αλλά και κορεσμό της πείνας που αντλούμε όταν καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες οι οποίες προσφέρουν πολλές θερμίδες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κορνέλ, στη Νέα Υόρκη, μοίρασαν τους εθελοντές που έλαβαν μέρος στο πείραμά τους σε δύο ομάδες. Στην πρώτη ομάδα οι ειδικοί προσέφεραν 100 γραμμάρια σοκολάτα, 200 γραμμάρια μηλόπιτα και 80 γραμμάρια πατατάκια, που είχαν συνολικά 1.370 θερμίδες. Στη δεύτερη ομάδα, προσέφεραν 10 γραμμάρια σοκολάτα, 40 γραμμάρια μηλόπιτα και 10 γραμμάρια πατατάκια, που είχαν συνολικά μόλις 195 θερμίδες.

Πριν από την έναρξη του  πειράματος, οι επιστήμονες είχαν ζητήσει από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν την πείνα και την επιθυμία τους να καταναλώσουν τις λιχουδιές. Το ίδιο έκαναν και 15 λεπτά μετά την ολοκλήρωσή του.

«Οι εθελοντές που κατανάλωσαν τις μεγαλύτερες μερίδες, παρά το γεγονός ότι είχαν στη διάθεσή τους περισσότερες λιγουδιές, κατά την αξιολόγησή τους δεν ανέφεραν ότι αντλούσαν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τα σνακ που είχαν μόλις καταναλώσει, από εκείνους που είχαν καταναλώσει τις μικρότερες μερίδες» περιγράφουν οι ερευνητές.

«Αντίθετα, βάσει των αποτελεσμάτων φάνηκε ότι οι μικρές μερίδες τροφών τύπου σνακ, ήταν εξίσου ικανές να προσφέρουν παρόμοια επίπεδα ικανοποίησης της πείνας και της λαχτάρας για τροφή με τις μεγαλύτερες μερίδες. Κάτι τέτοιο υπογραμμίζει τη σημασία του μεγέθους της μερίδας, καθώς μια μικρότερη μερίδα μπορεί να μειώσει επιτυχώς την αίσθηση της πείνας οδηγώντας παράλληλα, σε χαμηλότερη θερμιδική πρόσληψη» υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Δείτε επίσης