Η παχυσαρκία προκαλεί ανεπάρκεια σε βιταμίνη D

vitaminh d aneparkeiaΣύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PLOS Medicine,  η παχυσαρκία μειώνει τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό. Η Δρ Ελίνα Χάιπππονεν και οι συνεργάτες της στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού του Πανεπιστημίου του Λονδίνου ανέλυσαν γενετικά στοιχεία από 21 έρευνες που αφορούσαν συνολικά 42.000 άτομα. Διαπίστωσαν ότι για κάθε 10% αύξηση στον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) παρατηρούνταν 4% μείωση στα επίπεδα της διαθέσιμης βιταμίνης D στον οργανισμό.

Καθώς η βιταμίνη D αποθηκεύεται στον λιπώδη ιστό, οι ερευνητές εικάζουν ότι η μεγάλη αποθηκευτική ικανότητα των παχύσαρκων ανθρώπων ίσως να την εμποδίζει να κυκλοφορήσει στον οργανισμό μέσω της αιματικής ροής. Η Δρ Χάιππονεν εξηγεί ότι «η σημασία της παρακολούθησης και αντιμετώπισης της ανεπάρκειας βιταμίνης D στα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα είναι δεδομένη».

Η βιταμίνη D συντίθεται όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο, ενώ μπορεί να προσληφθεί και υπό τη μορφή συμπληρώματος διατροφής.  Φυσιολογικά θεωρούνται τα 50 νανομόρια ανά λίτρο και άνω, ενώ λιγότερα από 30 νανομόρια ανά λίτρο μπορούν να προκαλέσουν αποδυνάμωση των οστών, συντελώντας σε ραχίτιδα στα παιδιά και οστεομαλάκυνση στους ενήλικες.

Δείτε επίσης