Συγχωνεύονται τα δύο Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης

ΤΗΝ απόφαση συγχώνευσης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τους στόχους και το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης της 10ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου –που πραγματοποιήθηκε στη συμπρωτεύουσα– ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΙΘΠΑ, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας.

Ειδικότερα, ο κ. Τζαβάρας αναφερόμενος στη συνένωση των δύο Μουσείων Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης τόνισε ότι «πρόκειται για ένα αίτημα που έχει ωριμάσει» και πρόσθεσε ότι με αυτήν τη συγχώνευση «δημιουργείται ένας εξωστρεφής θεσμός που θα καταλήξει στη δημιουργία του μεγαλύτερου μουσείου της Ελλάδας και ενός από τα μεγαλύτερα μουσεία σύγχρονης τέχνης στην Ευρώπη με στόχο την προβολή της σύγχρονης τέχνης». Στη συγχώνευση δεν εντάσσεται το Μουσείο Φωτογραφίας, το οποίο, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, θα αυτονομηθεί και θα λειτουργήσει ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο. Το νέο μουσείο που θα δημιουργηθεί, όπως επισήμανε, ότι θα είναι ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, το οποίο θα διοικείται  όπως προβλέπει ο νόμος.

«Μεγάλη γιορτή πολιτισμού με επίκεντρο το βιβλίο» χαρακτήρισε την Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16-19 Μαΐου) ο υπουργός, που φέτος θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με τα λόγια του, «δεκάδες εκδηλώσεις, τουλάχιστον 30 διεθνείς συμμετοχές και την ενθάρρυνση να συμμετάσχουν όλοι οι Έλληνες εκδότες». Επισήμανε επίσης ότι μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της αναδιοργάνωσης της κρατικής πολιτικής για το βιβλίο, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου θα είναι πρώτη εκδήλωση υπό τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Πρόθεση και φιλοδοξία μας είναι το κράτος να υπηρετεί το βιβλίο με τρόπο σοβαρό και υπεύθυνο». Οι στόχοι του υπουργείου, όπως διευκρίνισε, είναι η ενίσχυση της συμμετοχής Ελλήνων και ξένων εκδοτών, η καλύτερη προβολή του ελληνικού βιβλίου στο ελληνικό και στο διεθνές κοινό και οι συνέργειες με πολιτιστικούς φορείς της πόλης προκειμένου η Θεσσαλονίκη να γίνει πόλος πολιτισμού. Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο σε συνεργασία με 18 εποπτευόμενους φορείς του πολιτισμού οργανώνει ένα συγχρονισμένο πρόγραμμα 200 εκδηλώσεων, οι οποίες θα ξεκινήσουν πριν ανοίξει η αυλαία της έκθεσης, λειτουργώντας ως «προανάκρουσμα της μεγάλης γιορτής». Αυτήν την προσπάθεια, όπως τόνισε, δεν θα τη μονοπωλήσει το υπουργείο αλλά «θα υπάρχει συνεργασία με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το δήμο Θεσσαλονίκης αλλά και τον κόσμο των εκδοτών, όπως είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και η Ένωση Εκδοτών Βορείου Ελλάδος. Δεν θα αποκλείσουμε κανέναν από τη συμμετοχή». Τιμώμενη χώρα για το 2013 θα είναι η Μεγάλη Βρετανία, χώρα με μεγάλη λογοτεχνική παράδοση που κατέχει την πρώτη θέση στο ποσοστό μεταφράσεων στη χώρα μας και η θεματική έκθεση θα είναι αφιερωμένη στον Κ.Π. Καβάφη, με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννησή του. Παράλληλα ο δήμος ετοιμάζει αφιέρωμα με θέμα «Κύριλλος και Μεθόδιος» σε ξεχωριστό περίπτερο μέσα στην έκθεση, όπου θα παρουσιαστεί φωτογραφική έκθεση κειμηλίων, η οποία στη συνέχεια θα ταξιδέψει στις χώρες όπου έδρασαν οι Θεσσαλονικείς ιεραπόστολοι. Για τη Μονή Λαζαριστών, που πρόσφατα διέκοψε τη λειτουργία της, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ανέφερε ότι «συμφωνήσαμε με τον υπουργό ότι θα επαναδραστηριοποιήσουμε τη Μονή Λαζαριστών το προσεχές διάστημα».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η 10η διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου θα στεφθεί με επιτυχία και πρόσθεσε ότι ο δήμος θα συνεχίσει να εργάζεται στενά με το υπουργείο, ενώ αναφερόμενος στη συνένωση των δύο μουσείων επισήμανε τη σημασία ανάδειξης τόσο των συλλογών του Μακεδονικού Μουσείου όσο και της Συλλογής Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης ο κ. Τζαβάρας συνεχάρη το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επειδή συνεισέφεραν οικονομικά στην εξέλιξη των ανασκαφών και δήλωσε ότι «η πολιτεία θα κάνει το καθήκον της και θα φτάσει αυτό το έργο στο τέλος του. Ήδη, σε άμεση συνεννόηση με τους συνεργάτες μου, θα δοθούν αρχικά 50.000 ευρώ για την ολοκλήρωση της ανασκαφής. Στις αρχές Μαρτίου, το έργο θα ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και θα χρηματοδοτηθεί στο σύνολό του από το υπουργείο Πολιτισμού».

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης