Συνάντηση υπουργών στην ΕΕ για το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου

Εκτακτη συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες, μεταξύ των αρμόδιων υπουργών της ΕΕ, προκειμένου να συζητήσουν τη λήψη πιο αυστηρών μέτρων για το επεξεργασμένο κρέας, με αφορμή το διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου, που εντοπίστηκε σε προϊόντα με σήμανση «βοδινό».

Την σύνοδο συγκάλεσε η Ιρλανδία που προεδρεύει της ΕΕ και ήταν η χώρα από όπου ξεκίνησε το διατροφικό σκάνδαλο, όταν ανακαλύφθηκε κρέας αλόγου σε κατεψυγμένα μπέργκερ που υποτίθεται ότι ήταν φτιαγμένα από βοδινό.

Μεταξύ των μέτρων που αναμένεται να συζητηθούν περιλαμβάνεται και η αναγραφή της προέλευσης του κρέατος στην ετικέτα του προϊόντος, ενώ το σκάνδαλο θα συζητηθεί και στην προγραμματισμένη για τις 25 Φεβρουαρίου σύνοδος των υπουργών γεωργίας.

Η συνάντηση πραγματοποιείται καθώς σουπερμάρκετ στην Βρετανία υποχρεώθηκαν από την υπηρεσία για την ασφάλεια των τροφίμων (FSA) να ελέγξουν και άλλα προϊόντα με βάση το χοιρινό και το κοτόπουλο, ενώ οι εταιρείες επεξεργασμένου κρέατος στην Ιρλανδία καλούνται να προχωρήσουν σε ελέγχους DNA προκειμένου να καθησυχαστούν οι καταναλωτές και οι εξαγωγείς.

Εν τω μεταξύ, η αλυσίδα Tesco παραδέχθηκε ότι πουλούσε κατεψυγμένα γεύματα (σπαγγέτι μπολονέζ) με 60%-100% περιεκτικότητα σε κρέας αλόγου. Τα προϊόντα αποσύρθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Η Ρουμανία διαψεύδει τις κατηγορίες για τροφοδοσία αγορών με κρέας αλόγου

Η ρουμανική κυβέρνηση υπερασπίστηκε τη Δευτέρα τη ρουμανική βιομηχανία κρέατος, αρνούμενη τις κατηγορίες ότι ρουμανικά σφαγεία τροφοδοτούσαν ευρωπαϊκές χώρες με κρέας αλόγου αντί για βόειο κρέας.

Ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι και δεν βρέθηκαν παραβιάσεις κανονισμών και προτύπων στα σφαγεία.

Η ανακάλυψη κρέατος αλόγου σε επεξεργασμένα προϊόντα βοείου κρέατος έχει οδηγήσει στην άμεση απόσυρσή τους από τις αγορές της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Σουηδίας.

Προληπτική ανάκληση προϊόντων στην Ελλάδα

Σε προληπτική ανάκληση από την ελληνική αγορά των προϊόντων που έχουν παραχθεί για λογαριασμό της Carrefour από τον όμιλο Comigel με την εμπορική ονομασία «Λαζάνια Μπολονέζ Carrefour 1 κιλού» και «Κανελόνια Μπολονέζ Carrefour 600 γρ.» προχώρησε η εταιρεία Μαρινόπουλος ΑΕ. Αυτό προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία ελέγχων του ΕΦΕΤ.

Ο ΕΦΕΤ παρακολουθεί το θέμα και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τις αντίστοιχες αρμόδιες Αρχές του εξωτερικού όσο και με σχετικούς επαγγελματικούς συνδέσμους στη χώρα μας.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης