Η γυμναστική μειώνει 50% τον καρκίνο του προστάτη

gymnastikh prostatisΣύμφωνα με μία νέα μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου Veterans Affairs του Ντάρχαμ της Βορείου Καρολίνας και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Cancer» την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS), η συστηματική γυμναστική ελαττώνει τις πιθανότητες καρκίνου του προστάτη κατά 50% και επίσης τον κίνδυνο να παρουσιάσει ένας άνδρας σοβαρή μορφή καρκίνου

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Λάιονελ Λ. Μπανέζ, αξιολόγησαν 307 άνδρες, οι οποίοι θα υποβάλλονταν σε βιοψία προστάτη, ζητώντας τους να συμπληρώσουν ειδικό ερωτηματολόγιο που θα αξιολογούσε το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητάς τους.  Με βάση τις απαντήσεις τους, οι άνδρες χωρίσθηκαν σε τέσσερις κατηγορίες: καθιστικοί, ήπια δραστήριοι, μετρίως δραστήριοι και πολύ δραστήριοι.

50% λιγότερες πιθανότητες

Όσοι από αυτούς ήταν μετρίως ή πολύ δραστήριοι διέτρεχαν κατά 53% λιγότερες πιθανότητες να δουν θετικό αποτέλεσμα στη βιοψία τους, σε σύγκριση με όσους έκαναν καθιστική ζωή ή ήταν ήπια δραστήριοι.

Απ’ όσους εξάλλου διαγνώστηκαν τελικά με καρκίνο του προστάτη, όσοι γυμνάζονταν συστηματικά είχαν κατά 13% λιγότερες πιθανότητες να πάσχουν από επιθετικές μορφές του καρκίνου, δηλαδή από υψηλού βαθμού κακοήθειας όγκους οι οποίοι μπορεί να εξελιχθούν και να κάνουν γρήγορα μετάσταση.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η γυμναστική είναι ωφέλιμη για τους άνδρες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη, ελαττώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες θανάτου από τη νόσο.

Δείτε επίσης