12 λάθη που γίνονται με το προφυλακτικό

profylaktikoTο προφυλακτικό αποτελεί μια αποτελεσματική αντιμετώπιση για τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες και την ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα προφυλακτικά έχουν ποσοστό αποτυχίας 2% όσον αφορά την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Σύμφωνα με μελέτη που έκανε το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της οποίας ανέλυσε 50 επιστημονικές έρευνες των τελευταίων 16 ετών, τα ζευγάρια κάνουν αρκετά και σημαντικά λάθη στη χρήση του προφυλακτικού.

Τα πιο σημαντικά λάθη

  1. Το πιο σημαντικό και συχνό λάθος είναι η χρήση του προφυλακτικού να μην γίνεται από την αρχή της πράξης. Περισσότερα από τα μισά ζευγάρια (51,1%), βάζουν το προφυλακτικό προς το τέλος. Όπως ενημερώνουν οι ειδικοί αυτού του είδους η χρήση δεν προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, διότι η ανταλλαγή σωματικών υγρών συμβαίνει καθ’ όλη τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και όχι μόνο κατά την εκσπερμάτωση. Ο άνδρας πρέπει να βάζει το προφυλακτικό όταν υπάρχει στύση και πριν το μόριό του ακουμπήσει την περιοχή των γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Να θυμάστε ότι κατά τη στύση μπορεί να υπάρξει διαφυγή υγρών και να μεταφερθούν μικρόβια ή σπερματοζωάρια.
  2.  Στον αντίποδα, το 29,5% των ζευγαριών βγάζει το προφυλακτικό λίγο πριν την ολοκλήρωση της επαφής.
  3.  Ποσοστό 13,7% των ανδρών ξετυλίγει το προφυλακτικό πριν τοποθετήσει, αντί να το ξετυλίξει επάνω στο ανδρικό μόριο. Αυτό το λάθος έχει μερικές φορές ως αποτέλεσμα να σπάει το προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, ή να μην μπαίνει σωστά και να μειώνει την απόλαυση – πάντως σε γενικές γραμμές το προφυλακτικό δεν μειώνει την απόλαυση.
  4. Ορισμένοι άνδρες, όταν τοποθετήσουν το προφυλακτικό δεν αφήνουν χώρο στο τέλος του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην χωράει το σπέρμα. Όταν το τοποθετείτε, να πιέζετε ελαφρά την άκρη του ώστε να αδειάζει ο αέρας και να μη σπάσει κατά την επαφή. Βεβαιωθείτε επίσης πως καλύπτει ολόκληρο το όργανο. Μη σας ανησυχεί η μείωση της στύσης κατά την τοποθέτηση. Κατά την τοποθέτηση, μερικές φορές η στύση γίνεται πιο χαλαρή αλλά μόλις συγκεντρωθείτε πάλι στα ερεθίσματα, η στύση θα ανακτηθεί. Αν έχετε συστηματικά απώλεια της στύσης κατά την τοποθέτηση του προφυλακτικού, πιθανώς αναπτύσσετε έντονο στρες εκείνη τη στιγμή.
  5. Μερικοί άνδρες δήλωσαν ότι βάζουν το προφυλακτικό και από την ανάποδη, δηλαδή γυρνούν το μέσα-έξω και το επανατοποθετούν. Αυτό είναι επικίνδυνο διότι μπορεί να εκθέσουν τη γυναίκα σε προσπερματικά υγρά, τα οποία δύναται να προκαλέσουν εγκυμοσύνη. Επιπλέον, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ασθένειας, αν υπάρχει.
  6.  Το 57% των ανδρών δεν κρατούν το προφυλακτικό από τη βάση του όταν το βγάζουν. Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνεται με τον άντρα να κρατάει την βάση του προφυλακτικού, ώστε να μην του γλιστρήσει και υπάρξει διαρροή υγρού.
  7. Ορισμένοι ανοίγουν τη συσκευασία με αιχμηρό αντικείμενο. Αυτό το κάνει περίπου το 13% και είναι εύκολο να το χαράξουν, χωρίς να το προσέξουν. Σ’ αυτή την περίπτωση, το προφυλακτικό και να σπάσει.
  8. Κάποιοι δεν το ξετυλίγουν εντελώς. Το 11% των ανδρών αρχίζουν την ερωτική πράξη με μισοξετυλιγμένο το προφυλακτικό αλλά έτσι δεν καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια.
  9. Το 16% έως 25,8% ανδρών και γυναικών χρησιμοποιούν προφυλακτικό χωρίς λιπαντικό και έτσι αυξάνουν τον κίνδυνο να σπάσει.
  10.  Το 4,7% των ανδρών χρησιμοποιούν λιπαντικό με βάση το λάδι ή το πετρέλαιο (βαζελίνη), το οποίο μπορεί να διαβρώσει το προφυλακτικό. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται λιπαντικό με βάση το νερό.
  11.  Το 2,4% χρησιμοποιεί ξανά το προφυλακτικό για τουλάχιστον δύο φορές. Μη χρησιμοποιείτε ποτέ το προφυλακτικό δεύτερη φορά, ούτε μετά την πρώτη διείσδυση.
  12.  Περίπου το 20% διατηρούν τα προφυλακτικά σε χώρους και συνθήκες θερμοκρασίας που είναι ακατάλληλες. Διαβάστε τις οδηγίες της συσκευασία για την σωστή φύλαξη του προφυλακτικού.

Δείτε επίσης