Τα κινητά τηλέφωνα έχουν βακτήρια αλλά είναι απόλυτα φυσικό

kinhta thlefona vacthriaO κόσμος μας κυριαρχείται από μικρόβια. Υπάρχουν ακόμα και στα smartphones αλλά μην ανησυχείτε ιδιαίτερα διότι πρόκειται για κάτι το απόλυτα φυσικό. Στην πλειονότητά τους, τα βακτήρια που εντοπίζονται στα κινητά τηλέφωνα, εντοπίζονται επίσης στο σώμα μας, και είναι αβλαβή.

Σε κάποια από τα κινητά τηλέφωνα παρ’ όλα αυτά έχουν εντοπισθεί «αποικίες» χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου (Staphylococcus aureus) το οποίο είναι ένα επικίνδυνο μικρόβιο. Πρόκειται όμως για μεμονωμένες περιπτώσεις. Και πάλι δεν είναι περίεργο το συγκεκριμένο γεγονός, αν σκεφτεί κανείς ότι το 20%-30% των ανθρώπων μεταφέρει το εν λόγω βακτήριο στα ρουθούνια του.

Αν για παράδειγμα πάμε στο νοσοκομείο και οι γιατροί εκεί θέλουν να εξετάσουν αν έχουμε μολυνθεί από χρυσίζων σταφυλόκοκκο, τότε θα λάβουν δείγμα από το εσωτερικό των ρουθουνιών μας για να δουν αν το βακτήριο υπάρχει. Αν λοιπόν κάποιος έχει σταφυλόκοκκο στη βλέννα του και πιάσει τη μύτη του και στη συνέχεια το κινητό του, δεν είναι δύσκολο να μεταφέρει το βακτήριο στο κινητό του.

Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος μπορεί να επιβιώσει στην επιφάνεια του κινητού τηλεφώνου για περίπου τρεις με τέσσερις ημέρες. Κάτι τέτοιο, κατά πάσα πιθανότητα δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα ή απειλή στην περίπτωση ενός υγιούς ατόμου. Αν όμως μεταφέρουμε το μολυσμένο κινητό σε ένα νοσοκομείο, όπου υπάρχουν ασθενείς επιρρεπείς σε λοιμώξεις, τότε ενδεχομένως να υπάρχει πρόβλημα».

Βάσει των ερευνών που έχουν γίνει, κάθε κινητό τηλέφωνο φάνηκε να αποτελεί μια ξεχωριστή ιστορία, στην οποία αποτυπωνόταν εν ολίγοις το πρόσφατο πρόγραμμα δραστηριοτήτων του ιδιοκτήτη του. Επειδή αγγίζουμε το κινητό μας πολύ συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ουσιαστικά μεταφέρουμε την αλληλεπίδραση που έχουμε με το γύρω περιβάλλον μας στην επιφάνεια της οθόνης του κινητού μας. Είναι σαν να πραγματοποιούμε δηλαδή μια “ανταλλαγή” βακτηρίων με το περιβάλλον. Αφήνουμε τα δικά μας και μαζεύουμε νέα αγγίζοντας αντικείμενα γύρω μας.

Μελετώντας τον βακτηριακό «πλούτο» των κινητών, οι ειδικοί είναι σε θέση να «διαβάζουν» τη λίστα των πρόσφατων δραστηριοτήτων των φοιτητών. Μπορούσαν δηλαδή να δουν αν κάποιος έχει πρόσφατα φάει και και τι, αν έχει φτερνιστεί, αν έχει κάνει σεξ ή αν έχει επισκεφτεί την τουαλέτα. Αν κάποιος έχει πάει στην τουαλέτα, για παράδειγμα, και δεν έχει πλύνει τα χέρια του καλά  τότε θα μπορούσαμε να ανιχνεύσουμε περιττωματικά βακτήρια.

Τα προστατευτικά προστατεύουν;

Τι συμβαίνει στην περίπτωση προστατευτικού φιλμ οθόνης; Αν τα αυτοκόλλητα αυτά δεν είναι απόλυτα λεία, τότε ενδεχομένως να συσσωρεύουν περισσότερα βακτήρια στην οθόνη του κινητού μας. Αν δηλαδή δεν έχoυν κολλήσει καλά ή φέρουν λεπτές ραβδώσεις στην επιφάνειά τους, τότε κάτι τέτοιο θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο βακτηριακής… “παγίδας”.

Και αν έχετε σκεφτεί ότι η χρήση των handsfree θα μπορούσε να αποτρέψει την επαφή μας με τον «κήπο» των βακτηρίων, τότε σκεφτείτε το ξανά. Η χρήση των handsfree δεν κάνει κάποια ουσιαστική διαφορά και αυτό γιατί ο χειρισμός των smartphones απαιτεί την αφή. Οπότε πάλι θα αγγίζαμε την οθόνη του κινητού, παρά τη χρήση ακουστικών. Το σημείο συσσώρευσης των βακτηρίων σχετίζεται καθαρά και μόνο με το σημείο μέγιστης χρήσης της συσκευής. Για παράδειγμα, στην περίπτωση των παλαιότερων κινητών τηλεφώνων η οθόνη ήταν καθαρή και τα περισσότερα βακτήρια συσσωρεύονταν στα πλήκτρα, γιατί εκείνα χρησιμοποιούσαμε περισσότερο σε μια τέτοιου τύπου συσκευή.

Λίγο σαπούνι και νερό

Η ύπαρξη βακτηρίων τόσο στα κινητά τηλέφωνα όσο και στο γύρω περιβάλλον ή ακόμη και στο εσωτερικό του οργανισμού μας αποτελεί φυσιολογική κατάσταση. Παρ’ όλα αυτά, απλές καθημερινές συνήθειες, όπως για παράδειγμα το συχνό πλύσιμο των χεριών και ο εβδομαδιαίος καθαρισμός της οθόνης των smartphones, θα μπορούσαν να πείσουν ακόμη και τους υποχόνδριους να αφήσουν τις ανησυχίες τους κατά μέρος.

Μην ανησυχείτε υπερβολικά για τα βακτήρια, γιατί αποτελούν μέρος της ζωής μας. Στην πλειονότητά τους είναι αβλαβή, ενώ υπάρχουν και πολλά που έχουν υποστηρικτικό ή ακόμη και ωφέλιμο ρόλο. Για παράδειγμα, κάποια από αυτά σχετίζονται με τη διαδικασία της διάσπασης των τροφών, κάποια άλλα παράγουν οξυγόνο και, γιατί όχι, κάποια τονώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι τα βακτήρια που ζουν στον οργανισμό μας είναι 10 φορές περισσότερα από τον συνολικό αριθμό των ανθρώπινων κυττάρων. Αν τα ζυγίζαμε θα μιλούσαμε για περίπου 1,5-2,5 κιλά βακτηρίων.

Παρ’ όλα αυτά, θα ήταν μια καλή ιδέα αν καθαρίζατε το κινητό σας τηλέφωνο μία φορά την εβδομάδα με λίγο σαπούνι και νερό, καθώς και οι λιπαρές ουσίες που εκκρίνει το δέρμα σας ευνοούν την ανάπτυξη των βακτηρίων στην επιφάνεια της συσκευής σας.

Δείτε επίσης