Εξατομικευμένη η θεραπεία για το διαβήτη

diavhths uerapeiaΕξατομικευμένη πρέπει να είναι θεραπεία για όσους πάσχουν από από σακχαρώδη διαβήτη (υψηλό ζάχαρο στο αίμα) ή εμφανίζει υπεργλυκαιμία , λόγω της μεγάλης ετερογένειας που παρουσιάζουν οι διαβητικοί στους θεραπευτικούς στόχους.

Η θεραπεία πρέπει να διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία του ασθενή , τη διάρκεια της νόσου, τη τυχόν συνοσηρότητα, το κάπνισμα ή τις καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Κι επειδή η διατροφή και η δίαιτα μπορούν να καθυστερήσουν σημαντικά την έναρξη της νόσου, βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του διαβήτη είναι η συνεργασία του ασθενή και η αλλαγή του τρόπου ζωής του.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη διάρκεια του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αθηροσκλήρωσης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Η συμβολή της γλυκαιμικής ρύθμισης είναι ιδιαίτερα σημαντική στην πρόληψη των καρδιαγγειακών επιπλοκών όπως και η έγκαιρη φαρμακευτική αντιμετώπιση των διαταραχών του σακχάρου.

Τα φάρμακα

Η υπεργλυκαιμία που προκαλούν ορισμένα φάρμακα, όπως καρδιολογικά, αντιϋπερτασικά και οι μη εκλεκτικοί Β-αποκλειστές, είναι το ίδιο επικίνδυνη όπως και ένας αρρύθμιστος διαβήτης. Ωστόσο η κατάσταση αυτή μπορεί να ανατραπεί ή να βελτιωθεί με τη διακοπή του φαρμάκου που την προκαλεί.

Όσον αφορά τις μικροαγγειακές επιπλοκές η πρόγνωση για τους διαβητικούς είναι δυσμενής.

Οι πολυαγγειακοί ασθενείς, όπως είναι οι διαβητικοί, ανεξάρτητα αν έχουν αυξημένη ή μειωμένη χοληστερόλη επιβάλλεται, βάση των διεθνών οδηγιών, να λαμβάνουν στατίνες οι οποίες βελτιώνουν το μεταβολικό προφίλ.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης