Με αθηροσκλήρωση τα μωρά των παχύσαρκων γυναικών

moroΣύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Disease in Childhood, τα μωρά των παχύσαρκων ή υπέρβαρων γυναικών παρουσιάζουν αθηροσκλήρωση στην κεντρική αρτηρία του σώματος τους, την αορτή.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ με επικεφαλής τον Δρ Μάικλ Σκίλτον, μελέτησαν τις περιπτώσεις 35 εγκύων γυναικών, μέσης ηλικίας 35 ετών, οι οποίες ήταν υπέρβαρες (Δείκτης Μάζας Σώματος πάνω από 25) ή παχύσαρκες (ΔΜΣ πάνω από 30). Τα παιδιά που γεννήθηκαν, είχαν βάρος από 1.850 έως 4.310 κιλά.

Την πρώτη εβδομάδα ζωής κάθε μωρού, οι επιστήμονες μέτρησαν το πάχος των δύο εσωτερικών τοιχωμάτων της κοιλιακής αορτής, της αρτηρίας δηλαδή που φθάνει μέχρι την κοιλιά.

Η ανάλυση έδειξε ότι το πάχος κυμαινόταν από 0,65 έως 0,97 χιλιοστά και σχετιζόταν με το βάρος της εγκύου κατά τη στιγμή της γέννας. Όσο μεγαλύτερο το βάρος της μαμάς, τόσο μεγαλύτερο το πάχος της αορτής του μωρού, χωρίς να σχετίζεται με το βάρος του (το αυξημένο σωματικό βάρος γέννησης αποτελεί παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου στην ενήλικη ζωή). Η διαφορά στο πάχος της βασικής αρτηρίας ανάμεσα στα νεογέννητα των μητέρων με φυσιολογικό βάρος και εκείνων που ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες, ήταν 0,06 χιλιοστά κατά μέσο όρο.

Αθηροσκλήρωση

Αυτή η διαφορά μπορεί να είναι μικρή αλλά αποτελεί μια ένδειξη ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από παχύσαρκες μητέρες θα αναπτύξουν μεγαλύτερη αθηροσκλήρωση στη ζωή τους.

Η αύξηση του βάρους και η απώλεια της ελαστικότητας (σκλήρυνση) των αρτηριών συνιστά ένδειξη αθηρωματικής βλάβης, που με τον καιρό αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα (καρδιακή προσβολή), εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλες επιπλοκές υγείας.

«Τα πρώιμα φυσικά σημάδια αθηροσκλήρωσης που είναι ήδη ορατά στην κοιλιακή αορτή και το πάχος των εσωτερικών στρωμάτων της αορτής, θεωρείται η καλύτερη μη επεμβατική ένδειξη για την αγγειακή υγεία στα παιδιά», επισημαίνουν οι Αυστραλοί ερευνητές.

«Το γεγονός αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί μια μητέρα με βάρος παραπάνω από το φυσιολογικό επιδρά αρνητικά στον μετέπειτα κίνδυνο του παιδιού της για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο», συμπεραίνουν οι επιστήμονες και υπογραμμίζουν ότι δυστυχώς στις ανεπτυγμένες χώρες περισσότερες από τις μισές μητέρες, όταν γεννάνε, έχουν περιττά κιλά.

Δείτε επίσης