Η ερωτική επαφή ανακουφίζει από τις ημικρανίες

sex uerapeia hmikraniesΟμάδα νευρολόγων από το Πανεπιστήμιο του Μύνστερ στη Γερμανία ανακάλυψε ότι το οι σεξουαλικές επαφές μπορούν να οδηγήσουν σε «μερική ή και ολική» ανακούφιση από τον πονοκέφαλο ή την ημικρανία.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό «Cephalalgia», της Διεθνούς Εταιρείας για τους Πονοκεφάλους, περισσότεροι από τους μισούς πάσχοντες από ημικρανίες που έκαναν σεξ κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ημικρανίας εμφάνισαν βελτίωση στα συμπτώματα τους.

Ενας στους πέντε πάσχοντες απαλλάχθηκε πλήρως από τον πόνο, ενώ κάποιοι άλλοι, και κυρίως οι άνδρες με ημικρανία, «χρησιμοποιούσαν την ερωτική δραστηριότητα ως θεραπευτικό ‘εργαλείο’» σημειώνουν οι ερευνητές,

Οι επιστήμονες αναφέρουν πως το η ερωτική επαφή έχει ως αποτέλεσμα να εκλύονται ενδορφίνες, τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού, γεγονός που μπορεί να μειώσει την ένταση του πονοκεφάλου ή της ημικρανίας και να εξαφανίσει τα συμπτώματα. Να σημειωθεί ότι ο απλός πονοκέφαλος διαφέρει από την ημικρανία.

«Η πλειονότητα των πασχόντων από ημικρανίες ή αθροιστικές κεφαλαλγίες (σ.σ. πολύ επώδυνοι πονοκέφαλοι που παρουσιάζουν έξαρση σε ορισμένες χρονικές περιόδους – επειδή «αθροίζονται», δηλαδή συσσωρεύονται χρονικά, έχουν λάβει και αυτό το όνομα) δεν έχουν σεξουαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια κρίσεων πονοκεφάλου» γράφουν οι ερευνητές και συμπληρώνουν: «Τα στοιχεία μας μαρτυρούν ωστόσο πως η ερωτική επαφή μπορεί να οδηγήσει σε μερική ή και ολική ανακούφιση του πόνου σε ορισμένους πάσχοντες από ημικρανίες καθώς και σε λίγους πάσχοντες από αθροιστικές κεφαλαλγίες».

Βελτιώθηκαν τα συμπτώματα

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές έστειλαν ερωτηματολόγια σε 800 πάσχοντες από ημικρανία καθώς και σε 200 πάσχοντες από αθροιστική κεφαλαλγία. Μεταξύ των ερωτήσεων περιλαμβάνονταν το αν οι πάσχοντες έκαναν σεξ κατά τη διάρκεια κρίσης πονοκεφάλου καθώς και τι επίδραση είχε αυτό στην ένταση του πονοκεφάλου.

Πάνω από το ένα τρίτο των πασχόντων απάντησαν ότι είχαν ερωτικές επαφές κατά τη διάρκεια κρίσης πονοκεφάλου και οι δύο στους τρεις εξ αυτών ανέφεραν πως εμφάνισαν βελτίωση στα συμπτώματα. Σχεδόν τρεις στους τέσσερις δήλωσαν πως βίωσαν μέτρια ως και πλήρη ανακούφιση από τον πονοκέφαλο. Ωστόσο κάποιοι ανέφεραν επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Το ένα τρίτο των πασχόντων από αθροιστική κεφαλαλγία ι ανέφερε πως είχε σεξουαλική εμπειρία κατά τη διάρκεια κρίσης πονοκεφάλου και αρκετοί εξ αυτών ανέφεραν βελτίωση της κατάστασης.

Δείτε επίσης