Ο έρωτας κάνει καλό στους νευρώνες

erotas sex egefalosΑιματολογικά τεστ που έγιναν σε ανθρώπους που είχαν ερωτευτεί πρόσφατα έδειξαν αυξημένα επίπεδα ανάπτυξη των νεύρων, ζωτικής σημασίας για την ευεξία και την πνευματική εγρήγορση των ατόμων.

Οι ερευνητές εξέτασαν το αίμα σε τρία διαφορετικά γκρουπ: ένα με ανθρώπους που είχαν ερωτευτεί πρόσφατα, ένα δεύτερο με ανθρώπους που είχαν μακροχρόνια σχέση και ένα τρίτο με εργένηδες.

Στο πρώτο γκρουπ παρατηρήθηκαν υψηλά επίπεδα ανάπτυξης των νεύρων, συγκριτικά με τα άλλα δύο, αναφέρει μελέτη που διεξήγαγαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Pavia στην Ιταλία.

Ωστόσο, τα επίπεδα αυτά έπεφταν όσο ένα ζευγάρι παρέμενε μαζί, υπονοώντας με αυτόν τον τρόπο ότι υπάρχου σαφή οφέλη για την υγεία κατά τη διάρκεια «των πρώτων εξάψεων της αγάπης», γράφει η Daily Mail.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη όσοι κάνουν συχνά σεξ όχι μόνο μειώνουν τα επίπεδα του στρες, αλλά ενισχύουν και την λειτουργία του εγκεφάλου τους.

Το σεξ και τα οφέλη του

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας επιβεβαιώνονται και από μια ξεχωριστή μελέτη, αναφορικά με την ψυχική υγεία ποντικιών, που διεξήχθη από ερευνητές του πανεπιστημίου Princeton στις ΗΠΑ. Αρσενικά ποντίκια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, προκειμένου να ελεγχθεί η σεξουαλική τους δραστηριότητα. Η μία ομάδα έκανε σεξ μία φορά σε διάστημα δύο εβδομάδων, ενώ η άλλη κάθε μέρα για το ίδιο διάστημα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στα ποντίκια που ήταν σεξουαλικά ενεργά όχι μόνο παρατηρήθηκε ανάπτυξη των νευρικών τους κυττάρων, αλλά είχαν και χαμηλότερα επίπεδα ορμονών που συνδέονται με το στρες στον οργανισμό τους.

Άλλες μελέτες που έγιναν σε ζώα, σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο PLoS ONE, υποστηρίζουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα και η άσκηση διεγείρει την ανάπτυξη των κυττάρων στον ιππόκαμπο, περιοχή του εγκεφάλου που ευθύνεται για την ικανότητα μνήμης και μάθησης. Αντίθετα, το στρες και η κατάθλιψη έχει αποδειχτεί ότι συρρικνώνει τον ιππόκαμπο.

Ακόμη, το σεξ μπορεί να προστατεύει από την άνοια. «Υπάρχουν μερικές ενδείξεις ότι οι ηλικιωμένοι που είναι σεξουαλικά ενεργοί έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν άνοια, κι αυτό οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων» ανέφερε ο Dr Ghosh.Κατά τη διάρκεια του σεξ αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος, κάτι που βελτιώνει τα επίπεδα οξυγόνου στον οργανισμό.

«Μαγνητικές τομογραφίες έχουν δείξει ότι κατά τη διάρκεια του οργασμού οι νευρώνες του εγκεφάλου είναι πιο δραστήριοι και “καταναλώνουν” περισσότερο οξυγόνο» εξηγεί ο καθηγητής ψυχολογίας και νευροεπιστημών του πανεπιστημίου Rutgers, Barry Komisaruk.

«Όσο πιο ενεργοί είναι οι νευρώνες, τόσο περισσότερο οξυγόνο παίρνουν από το αίμα – και όσο πιο οξυγονωμένο αίμα κυκλοφορεί στην περιοχή, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά “καταναλώνονται”» είπε ακόμη.

«Εκτός όμως από την ενεργοποίηση των εγκεφαλικών κυττάρων, το σεξ μπορεί να οξύνει το μυαλό μιας γυναίκας», είπε ακόμη ο Dr Ghosh. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση της τεστοστερόνης, που βελτιώνει τη συγκέντρωση και το χρόνο αντίδρασης.

Δείτε επίσης