Οι αισιόδοξοι έχουν ανεβασμένη την καλή χοληστερίνη

aisiodojoi xolhsterinhMελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Καρδιολογίας» από ερευνητές από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ έδειξε ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερες τιμές «καλής» (HDL) χοληστερόλης (χοληστερίνης). Έχουν επίσης χαμηλότερα τριγλυκερίδια. Οι ερευνητές αποδίδουν τα ευρήματα αυτά στην τάση των αισιόδοξων ανθρώπων να προσέχουν τη διατροφή και το βάρος τους.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από μία αμερικανική μελέτη της μέσης ηλικίας, στην οποία συμμετέχουν 990 εθελοντές ηλικίας άνω των 40 ετών. Με βάση τις απαντήσεις που έδωσαν οι εθελοντές σε μία σειρά ερωτήσεων, οι ερευνητές βαθμολόγησαν το επίπεδο της αισιοδοξίας κάθε ενός εξ αυτών με μία κλίμακα από 6 έως 30, αναλόγως με τη συμφωνία ή τη διαφωνία τους σε δηλώσεις όπως «σε καιρούς αβεβαιότητας συνήθως περιμένω το καλύτερο» κ.τ.λ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως για κάθε αύξηση κατά πέντε μονάδες στην κλίμακα της αισιοδοξίας, η HDL χοληστερόλη των εθελοντών αυξανόταν κατά 1 mm/dl, που σημαίνει μείωση κατά 3% του κινδύνου για καρδιοπάθεια. Η μείωση αυτή είναι πολύ σημαντική, αν αναλογισθεί κανείς ότι με την συστηματική γυμναστική ο κίνδυνος καρδιοπάθειας μειώνεται κατά 6%. Ωστόσο, δεν φάνηκε να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της αισιοδοξίας και των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης ή της «κακής».

Ψυχική και σωματική υγεία

«Είναι ένα ακόμα στοιχείο που αποδεικνύει ότι η ψυχική υγεία και η σωματική είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους και ότι η αισιοδοξία μπορεί να μας ωφελήσει πολύ», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζούλια Μπόε, από το Τμήμα Κοινωνικών & Συμπεριφορικών Επιστημών του πανεπιστημίου.

Σε προγενέστερη μελέτη τους, η δρ Μπόε και οι συνεργάτες της είχαν διαπιστώσει ότι η αισιοδοξία σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφράγματος. Έτσι, προχώρησαν στην παρούσα μελέτη, για να εντοπίσουν την αιτία πίσω από αυτή τη συσχέτιση.

Πάντως τα νέα ευρήματα δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στην αισιοδοξία και την καλή χοληστερίνη, αλλά απλώς υποδεικνύουν μία συσχέτιση, διευκρινίζουν οι ερευνητές

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης