Μουσείο Ακρόπολης: Ελεύθερη είσοδος την 25η Μαρτίου

Τα Μάρμαρα της Ακρόπολης έχουν κάποιες περήφανες πληγές. Είναι οι ουλές από βομβάρδες και βλήματα από καριοφίλια που έγιναν κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, όταν ο Ιερός Βράχος και τα μνημεία του ήταν το κάστρο όπου φύλαγαν οι πολιορκημένοι μαχητές της εθνεγερσίας τη φλόγα της επανάστασης.

Για έναν λόγο παραπάνω λοιπόν τη Δευτέρα 25 Μαρτίου το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει την 192η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Με ένα πρόγραμμα που προσκαλεί όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας, που περιέχει: παρουσιάσεις εργαστηριακών δράσεων, μουσική αφιερωμένη στον έρωτα, ειδικές ξεναγήσεις με θέμα τα «Αρχαϊκά Χρώματα» και οικογενειακά παιχνίδια. Αλλά δεν ξεχνά και τον ουρανίσκο, προσφέροντας στο εστιατόριο την επιλογή ενός «Ελληνικού  Παραδοσιακού Πιάτου».

Το μουσείο θα λειτουργήσει από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ. και  θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων χρονικά εξελίσσεται ως εξής: Στο «Εργαστήρι Αρχαίας Τεχνολογίας» οι συντηρητές του μουσείου θα χρωματίσουν μπροστά στους επισκέπτες το σανδάλι του Ιππέα Ακρ. 700. (Ώρα προγράμματος: 11 π.μ., Σημείο συνάντησης: Γραφείο Πληροφοριών).

Με αφορμή την ολοκλήρωση του καθαρισμού της δεύτερης Καρυάτιδας του Ερεχθείου οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους συντηρητές του μουσείου την ιστορικής σημασίας διαδικασία του καθαρισμού με χρήση σύγχρονης τεχνολογίας λέιζερ (Ώρα προγράμματος: 12 μεσημ. Σημείο συνάντησης: Καρυάτιδες).

«Ο Έρως στο ελληνικό τραγούδι του 20ού αιώνα» είναι ο τίτλος του μουσικού προγράμματος αφιερωμένου στην επίδραση του αρχαίου φτερωτού θεού. Οι μουσικοί Λαμπρινή Γιώτη (πιάνο, τραγούδι) και Γιώργος Τσιμπουξής (μπουζούκι, τραγούδι) θα παρουσιάσουν τραγούδια σε μουσική των Μάρκου Βαμβακάρη, Μανώλη Χιώτη, Ιωσήφ Ριτσιάρδη, Γιώργου Μητσάκη και Απόστολου Καλδάρα (Ώρα προγράμματος: 12:30 μ., Αίθουσα Παρθενώνα). Την έρευνα για την μοναδική συλλογή των αρχαϊκών αγαλμάτων που σώζουν λίγο ή πολύ τα χρώματά τους θα παρουσιάσουν στο κοινό οι αρχαιολόγοι-φροντιστές του μουσείου (Ώρα προγράμματος: 3:30 μ.μ. Σημείο συνάντησης Γραφείο Πληροφοριών).

Τέλος το μουσείο προσκαλεί τις οικογένειες να γνωρίσουν τις συλλογές του μέσα από τα θεματικά αρχαιολογικά παιχνίδια που διατίθενται είτε στο Γραφείο Πληροφοριών ως δωρεάν δανειστικά σακίδια είτε στα πωλητήρια.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης