Ενδείξεις ότι η ασπιρίνη προλαμβάνει το μελάνωμα

melanoma aspirinhΣύμφωνα με μία νέα μελέτη που έγινε από μάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, οι μεσήλικες γυναίκες που παίρνουν συστηματικά ασπιρίνη μπορεί να ελαττώνουν τις πιθανότητες  να εμφανίσουν μελάνωμα.  Επιπλέον, επί όσο περισσότερο καιρό παίρνουν ασπιρίνη, τόσο περισσότερο δείχνει να μειώνεται ο κίνδυνος. Το όφελος αυτό παρατηρήθηκε μόνο με την ασπιρίνη και όχι με άλλα αντιφλεγμονώδη παυσίπονα.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσε στοιχεία από σχεδόν 60.000 γυναίκες, οι οποίες είχαν ηλικία άνω των 50 ετών όταν δήλωσαν συμμετοχή σε αυτή.Έπειτα από 12 χρόνια παρακολούθησης, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσες έπαιρναν τακτικά ασπιρίνη διέτρεχαν κατά μέσον όρο 21% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν μελάνωμα, σε σύγκριση με όσες δεν έπαιρναν. Το μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή δερματικού καρκίνου.

Χρειάζεται επιβεβαίωση

Ωστόσο οι ερευνητές λένε πως το εύρημά τους πρέπει να επιβεβαιωθεί και από άλλες μελέτες, προτού προστεθεί η προστασία από το μελάνωμα στα δυνητικά οφέλη της ασπιρίνης. «Η ασπιρίνη θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη του μελανώματος, αλλά απαιτείται ειδική κλινική μελέτη για να επιβεβαιωθεί αυτό», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζιν Τανγκ, επίκουρη καθηγήτρια Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου.

Έως τότε, πρόσθεσε, οι γυναίκες δεν πρέπει να αρχίσουν να παίρνουν ασπιρίνη με μοναδικό στόχο την προστασία από το μελάνωμα. «Είναι πολύ νωρίς για να συστήσουμε κάτι τέτοιο», επισήμανε.

Η δρ Τανγκ και οι συνεργάτες της, που δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση «Cancer», εκτιμούν ότι το διαφαινόμενο όφελος της ασπιρίνης οφείλεται στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. «Η ασπιρίνη ενδέχεται επίσης να ευνοεί τον κυτταρικό θάνατο των κακοηθών μελανοκυττάρων», πρόσθεσε η ερευνήτρια.

Δείτε επίσης