Οι ακτινογραφίες δοντιών προκαλούν μηνιγγίωμα;

aktinografies dontion minigiomaMια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι οι ακτινογραφίες δοντιών είναι ύποπτες για πρόκληση εγκεφαλικών όγκων και ιδιαίτερα μηνιγγιώματος. Το μηνιγγίωμα είναι συνήθως ένας καλοήθης όγκος ο οποίος αναπτύσσεται αργά μέσα στην μεμβράνη που δημιουργεί ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός.

Πανοραμικές ακτινογραφίες και κίνδυνος

Όπως υποστηρίζει ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολή του Yale στo περιοδικό Cancer, ο πιο συνηθισμένος τρόπος έκθεσης ενός ατόμου στην ιοντισμένη ακτινοβολία είναι οι ακτινογραφίες δοντιών.

Παρότι όπως λένε τα αποτελέσματα της μελέτης τους δεν αποδεικνύουν ότι η ακτινοβολία από τις ακτινογραφίες προκαλεί όγκους στον εγκέφαλο, το ποσοστό κινδύνου αυξάνεται από 40 έως και 90% στα άτομα που κάνουν πανοραμικές και άλλες απεικονιστικές εξετάσεις δοντιών κάθε χρόνο ή ακόμη πιο συχνά.

Το ποσοστό επικινδυνότητας εμφάνισης μηνιγγιώματος αυξάνεται μέχρι και 5 φορές στα παιδιά μέχρι 10 ετών.

Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν 1.433 άνθρωποι που είχαν διαγνωσθεί με μηνιγγίωμα μεταξύ του Μαϊου 2006 και του Απριλίου του 2011. Το εύρος των ηλικιών μάλιστα ήταν μεγάλο καθώς οι ασθενείς ήταν από 20 έως και 79 ετών. Για την σύγκριση χρησιμοποίησαν 1.350 άτομα που είχαν αντίστοιχα χαρακτηριστικά, ηλικίας, φύλου, κατοικίας αλλά δεν είχαν διαγνωσθεί με μηνιγγίωμα.

Η μελέτη ερεύνησε πόσο συχνά το δείγμα υποβαλλόταν σε τρεις διαφορετικές απεικονιστικές εξετάσεις δοντιών. Καθένας έδωσε προσωπική συνέντευξη σχετικά με το ιατρικό ιστορικό της οικογένειας του, τις οδοντιατρικές εργασίες που είχε υποβληθεί κτλ.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι όσοι είχαν υποβληθεί σε συγκεκριμένες ακτίνες Χ δοντιών, ιδιαίτερα σε στοχευμένες περιοχές της γνάθου εμφάνισαν διπλάσιο ποσοστό επικινδυνότητας.

Στην μελέτη βέβαια σημειώνεται ότι το δείγμα τους είχε εκτεθεί σε ακτινοβολία μεγαλύτερης ισχύος απ’ ότι χρησιμοποιείται σήμερα για τις ακτινογραφίες δοντιών καθώς η τεχνολογία πια στην οδοντιατρική ακτινοβολία επιτρέπει καλύτερα αποτελέσματα με μικρότερη ισχύ.

Στόχος η λιγότερη ακτινοβολία

Παρόλα αυτά ήδη προέκυψαν οι πρώτες αντιδράσεις σχετικά με τα ευρήματα της μελέτης από τον Alan Lurie πρόεδρο της Αμερικανικής Ακαδημίας Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Ραδιολογίας, ο οποίος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters: «Εντόπισαν ένα μικρό ρίσκο στις στοχευμένες ακτινογραφίες δοντιών κι όχι στις πανοραμικές. Πρέπει ο ασθενής σε κάθε περίπτωση να ρωτά τον οδοντίατρό του γιατί του συστήνει την ακτινογραφία και ποια θα είναι τα οφέλη του».

Οι ομάδα ερευνητών σημειώνει πάντως ότι η πρότασή τους δεν είναι να μην υποβάλλονται οι ασθενείς σε ακτινογραφίες δοντιών, αλλά αν μπορεί να περιοριστεί το επίπεδο ακτινοβολίας που δέχεται κάποιος στο κεφάλι του, κάτι που είναι σίγουρα προς όφελός του.

Δείτε επίσης