Απειλή για την υγεία τα αναψυκτικά με ζάχαρη

anacyktika me zaxarhΜια νέα συμπεραίνει μαρτυρεί ότι 184.000 θάνατοι ετησίως σε ολόκληρο τον κόσμο συνδέονται με τα ζαχαρούχα αναψυκτικά. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ με επικεφαλής τον Γκιτανχάλι Σινχ εξέτασαν στοιχεία δημοσκοπήσεων τα οποία κάλυπταν το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού προκειμένου να αποκτήσουν μια συνολική εικόνα σχετικά με την κατανάλωση αναψυκτικών και άλλων ποτών με ζάχαρη.

Οι ειδικοί έλαβαν υπόψη τους τα ποσοστά παχυσαρκίας του πληθυσμού τα οποία αποδίδονται στα ζαχαρούχων αναψυκτικά καθώς και τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας νόσων που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 184.000 θάνατοι κάθε χρόνο συνδέονται με τα σακχαρούχα αναψυκτικά – πρόκειται για αριθμό αντίστοιχο με εκείνον που αφορά τους θανάτους από άσθμα.

Ζάχαρη και διαβήτης

Από το σύνολο των θανάτων που φάνηκε να συνδέονται με τα ζαχαρούχα ποτά το 70% οφειλόταν σε διαβήτη ενώ το υπόλοιπο 30% είχε στη «ρίζα» του τις καρδιοπάθειες καθώς και κάποιες μορφές καρκίνου, ανέφεραν οι ερευνητές κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας σχετικά με την Επιδημιολογία, την Πρόληψη, τη Διατροφή, τη Φυσική Δραστηριότητα και τον Μεταβολισμό το οποίο λαμβάνει χώρα στη Νέα Ορλεάνη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η μελέτη αυτή δείχνει μόνο σύνδεση μεταξύ θανάτων και ζαχαρούχων αναψυκτικών και όχι αιτιώδη σχέση. Οπως ωστόσο ανέφερε η Ρέιτσελ Τζόνσον από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα, είναι πολύ πιθανό βιολογικά να υπάρχει «άρρηκτη σύνδεση» μεταξύ της ζάχαρης που περιέχουν όλα αυτά τα αναψυκτικα και σοβαρών προβλημάτων υγείας. «Το κόστος θεραπείας  των ασθενειών που συνδέονται με τα ‘κακά’ των ζαχαρούχων αναψυκτικών αναμένεται να ‘τινάξει στον αέρα’ τα συστήματα υγείας» κατέληξε η δρ Τζόνσον.

Να σημειωθεί ότι μια μελέτη βρήκε ότι τα σακχαρούχα αναψυκτικά μειώνουν τα τελομερή σε όσους πίνουν 350 ml την ημέρα, επιταχύνοντας έτσι τη γήρανση.

Δείτε επίσης