«Διπλή συμμετοχή» στα φάρμακα για ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ

Ακριβότερα θα είναι από την επόμενη εβδομάδα εκατοντάδες φάρμακα για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, μετά την εφαρμογή της απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά για “διπλή συμμετοχή”.

Οι ασφαλισμένοι εκτός από το προβλεπόμενο ποσοστό συμμετοχής τους θα επιβαρύνονται και με το 50% της διαφοράς μεταξύ της λιανικής τιμής του φαρμάκου και της ασφαλιστικής τιμής που πλέον αποκτούν τα φάρμακα προκειμένου να αποζημιωθούν. Το υπόλοιπο 50% θα καταβάλλεται από τον ΕΟΠΥΥ. Σταδιακά όμως το σύνολο της διαφοράς της τιμής θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον ασφαλισμένο.

Σημειώνεται ότι κάθε σκεύασμα έχει δύο τιμές. Την ασφαλιστική τιμή, η οποία είναι η αποδεκτή τιμή κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ, και τη λιανική τιμή, η οποία είναι αυτή που έχει δοθεί με την έγκριση του φαρμάκου. Ο κ. Σαλμάς εκτιμά ότι με το σύστημα αυτό θα υπάρξει συμμετοχή του ασφαλισμένου στη θεραπευτική επιλογή.

Θα ζητεί, δηλαδή, ο ασφαλισμένος από το γιατρό του τη θεραπεία, η οποία δεν θα του προκαλέσει επιπλέον επιβάρυνση. Τις επόμενες μέρες, μάλιστα, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία ο γιατρός θα υποχρεούται να ενημερώνει τον ασθενή για το επιπλέον κόστος και τις επιλογές που έχει για πιο φθηνή θεραπεία.

Την ασφαλιστική τιμή καθορίζει επιστημονική επιτροπή, η οποία αξιολόγησε όλα τα φάρμακα σε σχέση με το κόστος της λιανικής τους τιμής και το θεραπευτικό τους αποτέλεσμα.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης