Πιο κοντά στη “μητέρα” όλων των γλωσσών

vavelΈνα νέο εργαλείο λύνει τα χέρια των επιστημόνων που ασχολούνται με την αποκωδικοποίηση χαμένων αρχαίων γλωσσών. Ειδικοί ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα λογισμικό υψηλής τεχνολογίας, που μπορεί να ανακατασκευάσει τις πρωτογλώσσες, δηλαδή τις γλώσσες – προγόνους από τις οποίες προήλθαν όλες οι σύγχρονες.

Με το πέρασμα των αιώνων, μικρές διαφοροποιήσεις στον τρόπο παραγωγής των ήχων από τον άνθρωπο οδήγησαν στη μορφοποίηση πολλών διαφορετικών γλωσσών. Οι διαφοροποιήσεις ακολουθούν μια κανονικότητα, μια συγκεκριμένη λογική. Σκοπός των γλωσσολόγων ήταν να ανακαλύψουν αυτή τη λογική συνέχεια, ώστε να προχωρήσουν στην αποκρυπτογράφηση.

Για τον έλεγχο της αξιοπιστίας του νέου συστήματος, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 637 γλώσσες, που παραμένουν ενεργές σήμερα στην Ασία και τον Ειρηνικό. Με βάση αυτές, δημιούργησαν ξανά την πρώιμη γλώσσα από την οποία προέρχονται. Χρησιμοποιώντας μια βάση δεδομένων από 142.000 λέξεις, το σύστημα κατάφερε να ανακαλύψει την πρωτογλώσσα που χρησιμοποιούσαν οι λαοί της περιοχής πριν από 7.000 χρόνια. Τα στοιχεία επαλήθευσαν σε μεγάλο ποσοστό τα αντίστοιχα αποτελέσματα των γλωσσολόγων.

Μέχρι σήμερα, η συγκεκριμένη διαδικασία ήταν εξαιρετικά απαιτητική και χρονοβόρα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η αποκωδικοποίηση, χωρίς τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, απαιτούσε εντατική και πολυετή δουλεία μεγάλης ομάδας γλωσσολόγων, λόγω του πλήθους των δεδομένων, που χρειάζεται να αξιοποιηθούν.

Παρά τις επιφυλάξεις που εκφράζονται για την ακρίβεια του νέου λογισμικού η αποτελεσματικότητά του δεν αμφισβητείται. Η μέθοδος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την απάντηση του πλέον θεμελιακού ερωτήματος του κλάδου της γλωσσολογίας: Την ανακάλυψη της πρώτης γλώσσας, της γλώσσας δηλαδή από την οποία προήλθαν όλες οι υπόλοιπες.

Δείτε επίσης