Η ουλίτιδα συνδέεται με τη στυτική δυσλειτουργία

oulitida stytikh dysleitoyrgiaΣύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση Σεξουαλικής Ιατρικής» (JSM), οι άντρες που έχουν ουλίτιδα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν στυτική δυσλειτουργία. Όπως έδειξε η μελέτη, όσοι άνδρες παρουσιάζουν αίμα στα ούλα τους όταν τα βουρτσίζουν ή δαγκώνουν ένα μήλο, διατρέχουν διπλάσιες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη στύση τους.

Το εύρημα αυτό υποστηρίζει την θεωρία πως τα βακτήρια που προκαλούν ουλίτιδα και γενικότερα περιοδοντική νόσο έχουν την ικανότητα να μπαίνουν στο αίμα και να εξαπλώνονται σε όλο το σώμα, επηρεάζοντας τα αιμοφόρα αγγεία και προκαλώντας τους σκληρύνσεις και στενώσεις.

Ουλίτιδα, στύση και καρδιά

Οι επιδράσεις των βακτηρίων στα αγγεία μπορεί να εξηγούν, ως ένα βαθμό τη στυτική δυσλειτουργία, η συχνότερη αιτία της οποίας είναι τα αγγειακά προβλήματα. Αυτό είναι σοβαρό, καθώς ολοένα και περισσότερες μελέτες υποδηλώνουν πως η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να αποτελεί «προάγγελο» καρδιοπάθειας. Κι αυτό γιατί για να επιτευχθεί η στύση, το πέος χρειάζεται πολύ καλή παροχή αίματος κι επειδή τα αγγεία που το τροφοδοτούν είναι μικρότερα απ’ ό,τι εκείνα της καρδιάς, αποφράσσονται πιο γρήγορα. Επιπλέον, αρκετές μελέτες έχουν συσχετίσει απ’ ευθείας την ουλίτιδα και με καρδιακά προβλήματα, αν και η φύση της συσχέτισης δεν είναι πλήρως κατανοητή.

Στη νέα μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Inonu, στην Τουρκία, μελέτησαν ομάδα πασχόντων από στυτική δυσλειτουργία και ομάδα υγιών συνομηλίκων τους. Όπως διαπίστωσαν, το 53% των ανδρών με προβλήματα στύσης έπασχαν από σοβαρή ουλίτιδα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες δίχως στυτική δυσλειτουργία ήταν μόνο 23%.

«Η συσχέτιση μπορεί να μοιάζει αβάσιμη, αλλά η κακή στοματική υγιεινή και τα προβλήματα που επιφέρει, όπως η ουλίτιδα, φαίνεται πως επηρεάζουν με πολλούς αρνητικούς τρόπους την υγεία», δήλωσε ο δρ Νάιτζελ Κάρτερ, εκτελεστικός διευθυντής του Βρετανικού Ιδρύματος Οδοντικής Υγείας (BDHF).

«Για να αποφύγει κάποιος τις συνέπειες που έχει η ουλίτιδα τόσο στη στύση όσο και στην καρδιά πρέπει να καθαρίζει καλά τα δόντια τους. Το βούρτσισμα από μόνο του καθαρίζει περίπου το 60% της επιφάνειας των δοντιών, οπότε χρειάζεται και καθαρισμός με οδοντικό νήμα. Ο καθαρισμός των δοντιών πρέπει να γίνεται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα ενώ το ιδανικό είναι τρεις φορές, ύστερα από τα βασικά γεύματα της ημέρας».

Δείτε επίσης