Τα ω-3 λιπαρά αυξάνουν 2 χρόνια το προσδόκιμο ζωής

omega-3 solomos kardiaΠροηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει τη σύνδεση της υγείας της καρδιάς με τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (αν και υπάρχουν και μελέτες που αμφισβητούν το ρόλο των ω-3 λιπαρών οξέων). Τώρα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine», τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια (π.χ σαρδέλες, σολομός κλπ), μπορούν να προσφέρουν 2 επιπλέον χρόνια ζωής σε άτομα 65 ετών και άνω.

Η μελέτη αυτή έχει ιδιαίτερη αξία διότι δεν μέτρησε τα ω-3 λιπαρά οξέα στη διατροφή των ατόμων που συμμετείχαν σ’ αυτή αλλά στο αίμα τους και έτσι πρέπει να θεωρηθεί ως ανώτερης ποιότητας από τις προηγούμενες.

Τα ω-3 είναι μια οικογένεια μορίων που έχει τον πρώτο διπλό χημικό δεσμό μετά το τρίτο άτομο άνθρακα μετρώντας από το τέλος (γι’ αυτό  και ονομάζονται ωμέγα-3, από το τελευταίο γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου, το Ω).  Τα σπουδαιότερα μόρια της οικογένειας ω-3 είναι το εικοσιπεντενοϊκό οξύ (EPA) και το εικοσιδυοεξενοϊκό οξύ (DHA) που εναποτίθενται στις μεμβράνες των κυττάρων και από τη θέση αυτή παίζουν σημαντικό ρόλο μέσα στο σώμα. Ένα άλλο μόριο είναι και το δοκοσαπεντανοϊκό οξύ (DPA).

Ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ μελέτησαν ιατρικά και άλλα δεδομένα για 2.700 Αμερικανούς ηλικίας 65 ετών και άνω οι οποίοι δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας. Τα δεδομένα κάλυπταν χρονικό διάστημα 16 ετών για κάθε άτομο. Τα άτομα που μελετήθηκαν υποβάλλονταν συχνά σε αιματολογικές εξετάσεις και άλλου είδους διαγνωστικά τεστ καθώς και σε τεστ φυσικής κατάστασης, ενώ παρείχαν συνεχώς πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας τους αλλά και για τον τρόπο ζωής τους.

Τα ω-3 αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν υψηλά επίπεδα οποιουδήποτε εκ των τριών τύπων ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα τους (είτε έναν τύπο είτε περισσότερους ταυτόχρονα) αντιμετώπιζαν μειωμένες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, από τους τρεις τύπους ω-3 λιπαρών οξέων, το εικοσιδυοεξενοϊκό οξύ (DHA) μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο (καρδιακή προσβολή) και αρρυθμίες (καρδιακή ανακοπή). Το δοκοσαπεντανοϊκό οξύ (DPA) μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών ενώ το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (ΕΡΑ) μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης θανατηφόρων καρδιακών επεισοδίων.

Οσοι πάλι έχουν υψηλά επίπεδα και των τριών τύπων ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα τους αντιμετωπίζουν 27% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές δεν είναι απαραίτητο να λαμβάνει κάποιος μεγάλες ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων. Η κατανάλωση δύο φορές την εβδομάδα ψαριών πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα (σαρδέλες, ο γαύρος, ο σολομός, το σκουμπρί κλπ) αρκεί για να υπάρχει ευεργετική επίδραση στον οργανισμό.

Δείτε επίσης