Πρέπει να τρώνε φρούτα οι διαβητικοί;

frouta portokaliΤα φρούτα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της υγιεινής διατροφής διότι περιέχουν βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά διότι τα φρούτα περιέχουν αρκετά σάκχαρα (γλυκόζη και φρουκτόζη).

Το ερώτημα είναι αν οι διαβητικοί πρέπει να περιορίζουν τα φρούτα λόγω της περιεκτικότητάς τους σε σάκχαρα ή μήπως οι φυτικές ίνες και τα άλλα συστατικά τους ελαττώνουν την επίδραση των σακχάρων στο “ζάχαρο” του αίματος;

Μέχρι τώρα δεν υπάρχει σαφής απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση εξαιτίας της απουσίας μελετών και των αντικρουόμενων συστάσεων των ειδικών. Για παράδειγμα πολλοί διατροφολόγοι λένε ότι οι διαβητικοί πρέπει να αποφεύγουν τα φρούτα που έχουν πολύ ζάχαρη όπως για παράδειγμα τα σύκα.

Φρούτα και “ζάχαρο” του αίματος

Μια νέα μελέτη όμως, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nutrition Journal», παρέχει μια πρώτη επιστημονική ένδειξη. Οπως έδειξε αυτή η μελέτη, ο περιορισμός των φρούτων δεν παρέχει κάποιο ιδιαίτερο όφελος στους διαβητικούς.

Στη μελέτη, η οποία είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη κλινική έρευνα που ασχολείται με το θέμα, οι ερευνητές επιστράτευσαν 63 υπέρβαρους άνδρες και γυναίκες για τους οποίους υπήρχε διάγνωση τύπου 2 διαβήτη. Ολοι έλαβαν ιατρική φροντίδα και ιατρικές συμβουλές που μεταξύ των οποίων ήταν να μειώσουν τις θερμίδες τους.

Στους μισούς συνεστήθη να περιορίσουν τα φρούτα σε ένα την ημέρα (γύρω στα 135 γραμμάρια φρούτα, που αντιστοιχούν λ.χ. σε ένα πορτοκάλι) και στους άλλους μισούς συνεστήθη να τρώνε καθημερινά τουλάχιστον τη διπλάσια ποσότητα (περίπου 320 γραμμάρια φρούτα ημερησίως).

Ο στόχος ήταν να εξακριβωθεί η επίδραση που θα υπήρχε στη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c), καθώς η πρωτεΐνη αυτή δείχνει τη ρύθμιση της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα κατά τους τελευταίους μήνες.

Ύστερα από 12 εβδομάδες όλοι οι εθελοντές είχαν χάσει βάρος. Όσοι όμως έτρωγαν περισσότερα φρούτα είχαν χάσει περισσότερα κιλά. Επιπλέον, η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, δεν παρουσίαζε ιδιαίτερες διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων.

Αν και απαιτούνται περαιτέρω και ευρύτερες μελέτες, οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους πως «δεδομένων των πολλών δυνητικών οφελών που παρέχουν τα φρούτα, συνιστούμε να μην περιορίζεται η κατανάλωση φρούτων στους πάσχοντες από τύπου 2 διαβήτη».

Δείτε επίσης