Τα παντζάρια ρίχνουν την αρτηριακή πίεση

pantzaria arthriakh pieshΣύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Hypertension», ένα φλιτζάνι χυμός από παντζάρια την ημέρα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση του αίματος στους υπερτασικούς, χάρη στα νιτρώδη άλατα που περιέχει.

Επιστήμονες από τη Βρετανία ζήτησαν από 15 εθελοντές που είχαν υπέρταση να πιουν 250 ml χυμό παντζαριών. Μέσα σε τρεις έως έξι ώρες η αρτηριακή πίεση των εθελοντών είχε μειωθεί κατά 10 mm (χιλιοστά) της στήλης υδραργύρου (mm Hg) κατά μέσον όρο, με αποτέλεσμα να φτάσει σε φυσιολογικά επίπεδα σε μερικούς από αυτούς. Η ευεργετική δράση των παντζαριών ήταν εμφανής και την επόμενη μέρα, αν και σε μικρότερη κλίμακα.

Τα νιτρώδη άλατα των παντζαριών

Οι επιστήμονες από τον νοσηλευτικό οργανισμό Barts Health NHS Trust και την Ιατρική Σχολή του Λονδίνου, οι οποίοι μελετούν εδώ και χρόνια την επίδραση των παντζαριών στην αρτηριακή πίεση, εκτιμούν ότι τα νιτρώδη άλατα των παντζαριών διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, διευκολύνοντας την ροή του αίματος και μειώνοντας έτσι την πίεση του αίματος.

Τα νιτρώδη σε μορφή φαρμάκων λαμβάνονται από πάσχοντες από στηθάγχη για καταπράυνση των συμπτωμάτων τους.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Hypertension», τους εξέπληξε η τόσο έντονη δράση τόσο μικρής ποσότητας νιτρωδών αλάτων. Επισημαίνουν, όμως, πως χρειάζονται κι άλλες μελέτες για να εξακριβωθεί η δυνητική επίδραση που έχουν τα παντζάρια στην αρτηριακή πίεση σε βάθος χρόνου.

Ο καθηγητής Πήτερ Βάισμπεργκ, ιατρικός διευθυντής του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς το οποίο χρηματοδότησε τη νέα μελέτη, δήλωσε πως η νέα μελέτη «υποστηρίζει τις ισχύουσες οδηγίες για επαρκή, καθημερινή κατανάλωση μιας ποικιλίας λαχανικών».

Δείτε επίσης