Το λίπος της κοιλιάς επηρεάζει τα νεφρά

koloi nefra liposΟλλανδία επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Γκρόνινγκεν προειδοποιούν με δημοσίευση στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας» (JASN), ότι η συσσώρευση σωματικού λίπους στην περιοχή της κοιλιάς γύρω από τη μέση αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για νεφροπάθεια ακόμα και σε ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι υπέρβαροι αλλά έχουν «κοιλίτσα».

Αν και η συσχέτιση μεταξύ παχυσαρκίας και νεφρικής νόσου είναι καλά τεκμηριωμένη, η νέα μελέτη είναι η πρώτη που υποδηλώνει ότι ακόμα και η μικρή αύξηση στο κοιλιακό λίπος «πιέζει» τα νεφρά, επειδή ελαττώνει την παροχή αίματος σε αυτά και αυξάνει την αρτηριακή πίεση μέσα τους.

Όπως γράφουν οι ερευνητές, για να διερευνήσουν καλύτερα τη συσχέτιση σωματικού βάρους-νεφρικής λειτουργίας, επιστράτευσαν 315 υγιείς εθελοντές, με μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 25. Ο ΔΜΣ είναι ένας δείκτης που αξιολογεί το νυν σωματικό βάρος σε συνάρτηση με το ύψος. Οι τιμές του από 18,5 έως 25 θεωρούνται φυσιολογικές. Από 25 έως 30 σημαίνουν πως κάποιος είναι υπέρβαρος, ενώ από 30 και πάνω αρχίζει η παχυσαρκία (με τις τιμές άνω του 40 να είναι η κακοήθης ή νοσογόνος παχυσαρκία).

Το λίπος της κοιλιάς πιέζει τα νεφρά

Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αξιολόγησης της νεφρικής λειτουργίας και του βάρους τους, ενώ μετρήθηκε η περίμετρος της μέσης τους και συγκρίθηκε με αυτήν των ισχίων τους. Η αναλογία μέσης-ισχίων αποτελεί δείκτη της κατανομής του σωματικού λίπους.Όπως έδειξαν τα στοιχεία, η υψηλότερη αναλογία μέσης-ισχίων σχετιζόταν άμεσα με χαμηλότερη νεφρική λειτουργία, χαμηλότερη ροή αίματος στους νεφρούς και υψηλότερη πίεση στους νεφρούς.Ακόμα, δε, και στους εθελοντές με φυσιολογικό σωματικό βάρος, συσχετίστηκε με διπλασιασμό του κινδύνου αυξημένης νεφρικής πίεσης, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, γράφουν οι επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Γκρόνινγκεν. Ο κίνδυνος ήταν ακόμα υψηλότερος στους εθελοντές που ήσαν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Οι ερευνητές δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί το σωματικό λίπος τη κοιλιάς επηρεάζει δυσμενώς τα νεφρά ακόμα και σε ανθρώπους οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν έχουν περιττά κιλά, αλλά πιστεύουν πως δεν οφείλεται στο ότι συσσωρεύεται λίπος γύρω από τους νεφρά και τα πιέζει, αφού στους αδύνατους εθελοντές δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Έτσι, εικάζουν ότι το λίπος στην κοιλιά ενεργοποιεί ορισμένους μηχανισμούς, όπως η φλεγμονή και προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη, που εμποδίζουν την ροή του αίματος. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να παράγει το συσσωρευμένο λίπος ελεύθερες ρίζες – ουσίες οι οποίες μπορεί να βλάψουν τους νεφρούς σε κυτταρικό επίπεδο.

Δείτε επίσης