Θεραπεία με πικρές τροφές για άσθμα και ΧΑΠ

asthma xap pikres trofesΌσοι πάσχουν από άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και άλλες αναπνευστικές διαταραχές χρειάζονται γρήγορη αντιμετώπιση όταν οι αεραγωγοί τους «κλείνουν». Η αντιμετώπιση αυτή παρέχεται με διάφορα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα τα οποία όμως συνδέονται με παρενέργειες.

Τώρα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι υπάρχει μια εντελώς φυσική θεραπεία για τις κρίσεις άσθματος η οποία δίνει καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με τη συμβατική φαρμακευτική θεραπεία. Η λύση φαίνεται να είναι η κατανάλωση κάποιας πικρής τροφής ή άλλης πικρής ουσίας!

Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS Biology» και δείχνει τον μηχανισμό που συνδέει τις πικρές τροφές με τη χαλάρωση των αεραγωγών.

Οι πικρές τροφές μπλοκάρουν το ασβέστιο

Όταν μια κρίση άσθματος «χτυπά» οι αεραγωγοί συστέλλονται καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή. Οι πάσχοντες πρέπει λοιπόν να λάβουν γρήγορα κάποιο φάρμακο ώστε να χαλαρώσουν τους μυς των αεραγωγών και να επιτρέψουν στον αέρα να περνά πιο ελεύθερα.

Πριν από περίπου δύο χρόνια ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι αναπνευστικές οδοί διαθέτουν υποδοχείς για την πικρή γεύση όπως αυτοί στη γλώσσα. Μετά από την έκθεση σε πικρές ουσίες οι υποδοχείς μπορούν να διαστέλουν τους αεραγωγούς πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά σε σχέση με την πιο κοινή φαρμακευτική θεραπεία.

Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης εξέτασαν ιστούς των αεραγωγών προκειμένου να μάθουν για ποιον λόγο οι πικρές τροφές χαλαρώνουν τους μυς.

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άσθματος το ασβέστιο ρέει άφθονο μέσα στα κύτταρα των αεραγωγών και συμβάλλει στη σύσπαση των μυών. Οι πικρές ουσίες όμως μπλοκάρουν τα κανάλια που επιτρέπουν στο ασβέστιο να εισέλθει στα κύτταρα, γεγονός που χαλαρώνει τους «σφιγμένους» ιστούς.

Ετσι η πίκρα χαρίζει τελικά ανακούφιση στους πάσχοντες από αναπνευστικές διαταραχές.

Δείτε επίσης