Τα γένια κάνουν πιο ελκυστικό τον άνδρα;

genia mousi andres gynaikesΠολλοί άνδρες αποδίδουν μεγάλη σημασία στο ξύρισμα  θεωρώντας ότι έτσι δείχνουν ένα καλύτερο “πρόσωπο” στην δουλειά τους, στην κοινωνία και στην αγαπημένη τους. Όμως γιατί οι άνδρες βγάζουν τρίχες στο πρόσωπο; Μέχρι σήμερα δεν έχει υποστηριχθεί ότι υπάρχει κάποιος πρακτικός λόγος γι’ αυτό. Οπωσδήποτε η αιτία δεν είναι για να διατηρείται πιο ζεστό το πρόσωπό τους διότι από την άλλη μεριά εμφανίζουν φαλάκρα.

Oρισμένοι εξελικτικοί ψυχολόγοι πιστεύουν ότι ο λόγος που οι άνδρες βγάζουν γένια στο πρόσωπο είναι επειδή έτσι τους θέλουν οι γυναίκες ή τουλάχιστον έτσι τους προτιμούσαν στο παρελθόν (αντίθετα, οι γυναίκες έχασαν το τρίχωμα στo πρόσωπο γιατί οι άνδρες επέλεξαν τις άτριχες).Η άποψη ότι οι γυναίκες προτιμούν αξύριστο τον άνδρα φαίνεται περίεργη δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνδρες είναι κάθε μέρα φρεσκοξυρισμένοι, ωστόσο το θέμα αποφάσισαν να ερευνήσουν Αυστραλοί επιστήμονες. Τελικά, το συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι τα γένια 10 ημερών είναι πιο ελκυστικά για τις γυναίκες από ό,τι το φρεσκοξυρισμένο πρόσωπο ή το μακρύ μούσι. Από την άλλη μεριά φαίνεται ότι τα πυκνά γένια δίνουν στάτους και σεβασμό στον άνδρα.

Ο Ρόμπερτ Μπρουκς και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας φωτογράφισαν 10 άνδρες σε τέσσερα στάδια ανάπτυξης της τριχοφυΐας: φρεσκοξυρισμένο, γένια 5 ημερών, γένια 10 ημερών και πλήρες μούσι.Στη συνέχεια, οι ερευνητές ζήτησαν από 351 γυναίκες και 177 ετεροφυλόφιλους άνδρες να βαθμολογήσουν κάθε φωτογραφία ως προς τέσσερις παραμέτρους: ελκυστικότητα, αρρενωπότητα, υγεία και ικανότητα ανατροφής παιδιών.

Ελκυστικά τα γένια 10 ημερών, αρρενωπό το μούσι

Οι γυναίκες βαθμολόγησαν τα γένια των 10 ημερών ως τα πιο ελκυστικά, ενώ τα τρία άλλα στάδια της τριχοφυΐας έφεραν χαμηλότερες επιδόσεις. Για τους άνδρες, αντίθετα, το μακρύ μούσι και τα γένια 10 ημερών κρίθηκαν εξίσου ελκυστικά, με τα δύο άλλα στάδια να ακολουθούν σε μικρή απόσταση.

genia mousi andres

Το μακρύ μούσι κρίθηκε υπερβολικά αρρενωπό. Τα γένια 10 ημερών προσφέρουν μια καλή ισορροπία (Πηγή: Robert Brooks et al.)

Πάντως, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, το πλήρες μούσι κέρδισε υψηλότερη βαθμολογία ως προς την υγεία και την ικανότητα ανατροφής παιδιών. Επιπλέον, το μακρύ μούσι αναδείχθηκε ως το πιο αρρενωπό, παρόλο που δεν ήταν και το πιο ελκυστικό: «Οι βαθμολογίες ως προς την αρρενωπότητα αυξάνονταν γραμμικά με την αύξηση της τριχοφυΐας του προσώπου» αναφέρουν οι ερευνητές.

Επισημαίνουν μάλιστα ότι το μακρύ μούσι κρίθηκε ακόμα πιο αρρενωπό για τις γυναίκες που βρίσκονταν στη γόνιμη φάση του κύκλου τους, ενώ η ελκυστικότητα δεν φάνηκε να επηρεάζεται από την φάση του κύκλου.

Γιατί όμως τα γένια των 10 ημερών φαίνονται πιο ελκυστικά από το ελαφρώς αξύριστο λουκ ή το πλήρες μούσι; Οι ερευνητές υποθέτουν ότι «υπάρχει ένα όριο πυκνότητας και κατανομής που πρέπει να ξεπεραστεί προκειμένου το μούσι να λειτουργεί ως ελκυστικό σινιάλο». Με άλλα λόγια, τα γένια 5 ημερών μοιάζουν περισσότερο με τριχωτά μπαλώματα. Το μακρύ μούσι, από την άλλη, τείνει να σηματοδοτεί κύρος ή ακόμα και επιθετικότητα.

«Οι τρίχες του προσώπου επηρεάζουν σημαντικά τις κρίσεις των ανθρώπων για τις κοινωνικές και σεξουαλικές ιδιότητες των ανδρών» γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Evolution and Human Behavior».

Δείτε επίσης