Έλλειψη σιδήρου από το άμεσο κόψιμο του ομφάλιου λώρου

mvro omfalios lvros anaimia elleipsh sidhrouΌταν ο ομφάλιος λώρος κόβεται αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού, κάτι που αποτελεί πάγια τακτική, υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί έλλειψη σιδήρου για το βρέφος τους επόμενους έξι μήνες, δηλαδή σιδηροπενική αναιμία. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αν οι γιατροί πρέπει να αφήνουν τον ομφάλιο λώρο στο νεογέννητο μωρό για 2 ως 5 λεπτά κατά μέσο όρο, κάτι που επιτρέπει τη μεταφορά του αίματος που έχει ο ομφάλιος λώρος στον οργανισμό του μωρού.  Να σημειωθεί ότι στο νεογέννητο μωρό το ένα τρίτο του αίματός του συνεχίζει να βρίσκεται στον ομφάλιο λώρο και στον πλακούντα.

Μελέτη του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων της Βρετανίας που δημοσιεύθηκε το 2009 έδειξε πως τα βρέφη των οποίων ο ομφάλιος λώρος κόπηκε αμέσως μετά τη γέννηση εμφάνιζαν χαμηλότερα επίπεδα σιδήρου ως και επί έξι μήνες – σημειώνεται ότι τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου συνδέονται με προβλήματα ανάπτυξης του εγκεφάλου.

Οι ειδικοί προτείνουν να παραμένει ο ομφάλιος λώρος στο μωρό έως ότου σταματήσει να πάλλεται με φυσικό τρόπο – αυτό συμβαίνει σε δύο ως πέντε λεπτά μετά τη γέννηση κατά μέσο όρο. Μ’ αυτό τον τρόπο μπορεί να αποφευχθεί η αναιμία νεογνού.

Σε ορισμένα νοσοκομεία η πρακτική έχει ήδη αλλάξει με βάση τα νέα δεδομένα, ωστόσο οι αρμόδιοι οργανισμοί όπως το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Κλινικής Αριστείας (NICE) της Βρετανίας βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης των στοιχείων και δεν έχουν προβεί σε καινούργιες επίσημες συστάσεις – στη Βρετανία τέτοιες συστάσεις αναμένονται το ερχόμενο έτος.

Αναμονή για να αποφευχθεί η αναιμία

Εκπρόσωπος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων ανέφερε ότι «μελέτες έχουν δείξει πως η καθυστέρηση στο κόψιμο του ομφάλιου λώρου για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα μπορεί να ωφελήσει το νεογέννητο μειώνοντας τον κίνδυνο αναιμίας λόγω έλλειψης σιδήρου. Η καθυστέρηση αυτή επιτρέπει επίσης τη μεταφορά του πλακουντιακού αίματος στο νεογέννητο, ιδίως στις περιπτώσεις πρόωρων γεννήσεων». Η εκπρόσωπος του Κολεγίου σημείωσε πάντως ότι υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες εξαιτίας επιπλοκών ο ομφάλιος λώρος πρέπει να κοπεί αμέσως.

Από την πλευρά της η Μπελίντα Φιπς, επικεφαλής του Εθνικού Ιδρύματος για τις Γεννήσεις της Βρετανίας που είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, εξήγησε ότι «όταν γεννιέται ένα παιδί περίπου το ένα τρίτο του αίματός του συνεχίζει να βρίσκεται στον ομφάλιο λώρο και στον πλακούντα. Σήμερα χωρίς να υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που να στηρίζουν αυτή την πρακτική, οι γιατροί κόβουν τον ομφάλιο λώρο αμέσως μετά τη γέννα στερώντας σημαντική ποσότητα αίματος από το παιδί».

Η πρακτική αυτή πρέπει να αλλάξει εκτός και αν το αποφασίσει διαφορετικά η μητέρα ή συντρέχουν ιατρικοί λόγοι για το άμεσο κόψιμο του ομφάλιου λώρου, κατέληξε η κυρία Φιπς.

Δείτε επίσης