Βιολογικά “προγραμματισμένες” για υπερφαγία οι γυναίκες

yperfagia gynaikesΣύμφωνα με μία νέα έρευνα που διεξήχθη από επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, οι γυναίκες μπορεί να είναι βιολογικά «προγραμματισμένες» για υπερφαγία. Πειράματα σε αρουραίους έδειξαν ότι τα θηλυκά έχουν περισσότερες πιθανότητες από τα αρσενικά να τρώνε ανεξέλεγκτα, γεγονός το οποίο αποτελεί ισχυρή ένδειξη πως η βιολογία παίζει ρόλο στις διατροφικές διαταραχές. Οι γυναίκες έχουν τέσσερις έως 10 φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να εκδηλώσουν κάποια διατροφική διαταραχή.

Η έρευνα αυτή είναι η πρώτη που τεκμηριώνει διαφορές μεταξύ των φύλων στα ποσοστά της υπερφαγίας στα ζώα – και οι ερευνητές λένε πως το εύρημα αυτό έχει επιπτώσεις στους ανθρώπους.

Η υπερφαγία είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα πολλών διατροφικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της νευρογενούς βουλιμίας και του υποτύπου της νευρογενούς ανορεξίας που χαρακτηρίζεται από υπερφαγία/εμετό, λένε οι ερευνητές.

Φαγητό και επιβράβευση

Όπως εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κέλι Κλαμπ, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο, οι περισσότερες θεωρίες για τους λόγους για τους οποίους οι διατροφικές διαταραχές είναι πολύ συνηθέστερες στις γυναίκες, επικεντρώνονται στις αυξημένες ψυχολογικές πιέσεις που δέχονται οι γυναίκες και στην διαφορετική κουλτούρα.

Ωστόσο, η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι ρόλο παίζουν και βιολογικοί παράγοντες, διότι οι θηλυκοί αρουραίοι δεν υφίστανται τέτοιου είδους πιέσεις (όπως, λ.χ., η πίεση για να είναι αδύνατες).

Η όλη έρευνα πραγματοποιήθηκε με 30 θηλυκούς και 30 αρσενικούς αρουραίους. Οι ερευνητές τους παρακολουθούσαν επί δύο εβδομάδες, αλλάζοντας περιοδικά την διατροφή τους ώστε να περιέχει ζαχαρόπαστα με γεύση βανίλιας. Όπως γράφουν στην διαδικτυακή έκδοση της «Διεθνούς Επιθεώρησης Διατροφικών Διαταραχών» (IJED), η συχνότητα της ροπής στην υπερφαγία ήταν εξαπλάσια στα θηλυκά ζώα.

Η δρ Κλαμπ εκτιμά ότι η αυξημένη τάση των θηλυκών αρουραίων προς υπερφαγία σχετίζεται με την διαμόρφωση του φυσικού συστήματος επιβράβευσης που έχουν στον εγκέφαλό τους ή με τον βαθμό που κάποιος αρέσκεται και αναζητά την επιβράβευση. Οι μηχανισμοί αυτοί είναι κοινοί σε ανθρώπους και ζώα. Οι ερευνητές εξετάζουν τώρα τα ζώα για να διαπιστώσουν εάν ο εγκέφαλος των θηλυκών είναι πιο ευαίσθητος σε ερεθίσματα που διεγείρουν τα κέντρα της επιβράβευσης, όπως τα τρόφιμα με πολλά λίπη και αλάτι.

«Η έρευνά μας υποδηλώνει ότι υπάρχει κάποια βιολογική διαφορά ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, την οποία πρέπει να διερευνήσουμε για να κατανοήσουμε καλύτερα τους μηχανισμούς των διατροφικών διαταραχών και να βρούμε έτσι αποτελεσματικότερες θεραπείες», κατέληξε η δρ Κλαμπ.

Δείτε επίσης