Χρόνιος πόνος στη μέση: Θεραπεία με αντιβιοτικά

diskokhlh ponos mesh antiviotikaΤο εκπληκτικό αποτέλεσμα μιας νέας μελέτης είναι ότι τέσσερις στις 10 περιπτώσεις χρόνιου πόνου στη μέση θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά. Στο πλαίσιο της έρευνας που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση της European Spine, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι ο χρόνιος πόνος στη μέση οφείλεται σχεδόν στις μισές περιπτώσεις σε βακτήρια.

Επιπλέον, περίπου το 80% των ατόμων που πάσχουν από χρόνιο πόνο στη μέση λόγω εκφύλισης κάποιου δίσκου (κήλη δίσκου ή δισκοκήλη) και δημιουργίας οιδήματος (εσωτερικό πρήξιμο), ανέφεραν ότι η κατάσταση της υγείας τους βελτιώθηκε σημαντικά όταν έλαβαν τρεις φορές την ημέρα αντιβιοτικά, για 100 ημέρες.

Τα ευρήματα υποστηρίζουν προηγούμενα δεδομένα επιστημονικών μελετών, που συνέδεαν τον χρόνιο πόνο στη μέση με μολύνσεις από βακτήρια.

Ο πόνος στη μέση είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα ενοχλήματα. Υπολογίζεται ότι τέσσερις στους πέντε ενήλικες θα παρουσιάσουν πόνο στη μέση τους κάποια στιγμή στη ζωή τους, με το 2-8% να υποφέρουν επί χρόνια.

Αντιμετώπιση και δισκοκήλης με αντιβιοτικά

Η ομάδα των ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, υποστηρίζει ότι «πρόκειται για μία νέα, τελείως διαφορετική νοσολογική κατηγορία, καθώς μέχρι σήμερα δεν είχε αποδειχθεί κάτι τόσο απλό, η θεραπεία της κήλης δίσκου με αντιβίωση».

Η ομάδα, με επικεφαλής την Χάνι Αλμπερτ, επινόησε μία διαγνωστική εξέταση με μαγνητική τομογραφία και θεραπεία με αντιβιοτικό που συνδυάζει αμοξικιλίνη και κλαβουλανικό οξύ (κοινή αντιβίωση που κυκλοφορεί και στην Ελλάδα).

Στη μελέτη συμμετείχαν 162 άνθρωποι που υπέφεραν από χρόνιο πόνο στη μέση για περισσότερους από έξι μήνες λόγω κήλης. Οι τέσσερις από αυτούς σταμάτησαν τη θεραπεία επειδή τα αντιβιοτικά τους προκάλεσαν γαστρεντερικές διαταραχές.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από μη κερδοσκοπικoύς οργανισμούς και τη Ρευματολογική Εταιρεία Δανίας, ενώ η δρ Αλμπερτ δηλώνει πώς θα πρέπει να συνεχιστούν άμεσα οι δοκιμές, λόγω της σημαντικότητας τους θέματος.

Δείτε επίσης