Διπολική διαταραχή από γρίπη κατά την εγκυμοσύνη

emvolioΜελέτη Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Psychiatry υποστηρίζει ότι οι μητέρες που αρρωσταίνουν από γρίπη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν αυξημένο κίνδυνο να φέρουν στον κόσμο μωρά που θα εκδηλώσουν αργότερα διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη).

Η διπολική διαταραχή είναι μια μορφή κατάθλιψης που αλλαγές διάθεσης στον ασθενή, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν για μήνες, με συνέπεια ο ασθενής να ακροβατεί ανάμεσα στην κατάθλιψη και την μανιακή ευφορία. Η πάθηση, που πλήττει περίπου το 1% του πληθυσμού, συχνά διαγιγνώσκεται κατά το τέλος της εφηβείας και μεταξύ 20 έως 30 ετών.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια, ο κίνδυνος μελλοντικής εκδήλωσης διπολικής διαταραχής στα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν κάποια στιγμή αρρωστήσει από γρίπη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τετραπλασιάζεται.

Τετραπλασιασμός κινδύνου λόγω γρίπης

Οι επιστήμονες μελέτησαν 814 περιπτώσεις εγκύων γυναικών. Είδαν λοιπόν, ότι τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν κάποια στιγμή αρρωστήσει κατά τη διάρκεια της κύησης εμφάνιζαν σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης διπολικής διαταραχής (μανιοκατάθλιψη) μέσα στα επόμενα χρόνια της ζωής τους.

Ενώ περίπου 1 στα 100 άτομα πάσχει από διπολική διαταραχή. βάσει των ευρημάτων της μελέτης φάνηκε ότι ο κίνδυνος άγγιζε το 3-4% στην περίπτωση των παιδιών που είχαν γεννηθεί από μητέρες οι οποίες είχαν κάποια στιγμή αρρωστήσει από γρίπη κατά την εγκυμοσύνη.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν παρόλα αυτά ότι ο κίνδυνος αυτός δεν θα πρέπει να ανησυχεί υπερβολικά τις μέλλουσες μητέρες.

«Δεν πιστεύω ότι το ενδεχόμενο αυτό θα πρέπει να βρίσκεται ψηλά στην κατάταξη των κινδύνων που απασχολούν τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους» εξηγεί ο καθηγητής Αλαν Μπράουν. «Παρά το γεγονός ότι η γρίπη της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο για διπολική διαταραχή, οι πιθανότητες εξακολουθούν να είναι πολύ μικρές. Για τον λόγο αυτόν δεν πιστεύω ότι οι μητέρες θα πρέπει να θορυβηθούν ιδιαίτερα».

Αντίδραση ανοσοποιητικού συστήματος

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να περιορίσει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες να εμφανιστεί διπολική διαταραχή.

Τα νέα ευρήματα ωστόσο έρχονται να προστεθούν σε εκείνα προηγούμενων μελετών, τα οποία υποδείκνυαν σύνδεση ανάμεσα στη γρίπη και τη σχιζοφρένεια. Παρόλα αυτά οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει πλήρως τον τρόπο με τον οποίο η γρίπη της μητέρας μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.

Ο μηχανισμός που αιτιολογεί την αρνητική επίπτωση της γρίπης πάνω στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου, δεν έχει ακόμα εξηγηθεί πλήρως. Η γρίπη δεν θεωρείται ότι κάνει άμεση ζημιά στο έμβρυο, αλλά η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος της μητέρας απέναντι στον ιό, πιστεύεται ότι κυρίως επηρεάζει την εγκεφαλική ανάπτυξη του αγέννητου παιδιού.

Δείτε επίσης