Τα κουνούπια με ελονοσία έλκονται από την ανθρώπινη οσμή

kounoupi elonosiaΣύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2010 σημειώθηκαν 219 εκατομμύρια κρούσματα της ασθένειας ελονοσίας και 600 χιλιάδες θάνατοι από την ασθένεια ενώ τo 90% των κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αφρική. Τώρα, Βρετανοί ερευνητές στη διαπιστώνουν σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «PLoS One», ότι τα μολυσμένα με ελονοσία κουνούπια έλκονται από την ανθρώπινη οσμή.

Την ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (LSHTM). Πιθανολογούν ότι το παράσιτο της ελονοσίας κυριεύει τους ξενιστές του, δηλαδή τα κουνούπια, και καταφέρνει με κάποιο τρόπο να ενισχύει την όσφρηση των εντόμων. Αυτό σύμφωνα με τη μελέτη έχει αποτέλεσμα τα μολυσμένα με την ελονοσία κουνούπια να έλκονται τρεις φορές περισσότερο από την ανθρώπινη μυρωδιά από ό,τι τα μη μολυσμένα.

Η τακτική αυτή κρίνεται από τους ειδικούς ως ιδιαίτερα έξυπνη αφού κάνοντας τον άνθρωπο ευκολότερο στόχο για τα μολυσμένα κουνούπια τα παράσιτα εξασφαλίζουν τη μετάδοση της ασθένειας και άρα την επιβίωση τους.

«Κάτι που πάντα με εξέπληττε σχετικά με τα παράσιτα είναι το πόσο έξυπνα είναι. Μοιάζουν με αιώνια εξελισσόμενους οργανισμούς που καταφέρνουν να βρίσκονται πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από εμάς», αναφέρει ο καθηγητής Τζέημς Λόγκαν, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Κουνούπια, μυρωδιά και ελονοσία

Οι ερευνητές μόλυναν τα κουνούπια του είδους Anopheles gambiae με τα παράσιτα Plasmodium falciparum που προκαλούν την πιο θανατηφόρο μορφή της ελονοσίας. Στη συνέχεια εξέθεσαν τα κουνούπια σε ανθρώπινες οσμές όπως παραδείγματος χάριν, σε μυρωδιά από κάλτσες τις οποίες είχαν προηγουμένως φορέσει κάποιοι εθελοντές για 20 ώρες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μολυσμένα κουνούπια έλκονταν από την ανθρώπινη οσμή τρεις φορές περισσότερο από ό,τι τα μη μολυσμένα.

Η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων μεθόδων για την καταπολέμηση της ασθένειας. «Αν γνωρίζουμε πώς το παράσιτο καταφέρνει να επεμβαίνει στον μηχανισμό της όσφρησης ίσως καταφέρουμε να βρούμε διάφορες οσμές που έλκουν τα μολυσμένα κουνούπια και να αναπτύξουμε αποτελεσματικότερες τεχνικές παγίδευσης τους» αναφέρει ο Λόγκαν.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης