Στυτική δυσλειτουργία από παυσίπονα και υπνωτικά

stytikh dysleitougeiaΣύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Spine», οι άντρες που παίρνουν τακτικά, ισχυρά, συνταγογραφούμενα παυσίπονα μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν στυτική δυσλειτουργία.

Αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν 11.000 άντρες με πόνο στη μέση, αρκετοί εκ των οποίων υπέφεραν τόσο πολύ ώστε έπαιρναν τακτικά οπιοειδή παυσίπονα, όπως η κωδεΐνη.Όπως γράφουν οι ερευνητές όσοι άνδρες έπαιρναν υψηλές δόσεις οπιοειδών φαρμάκων επί τέσσερις μήνες ή περισσότερο, το 19% έπασχαν από στυτική δυσλειτουργία, ενώ μεταξύ όσων δεν έπαιρναν οπιοειδή το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 7%.

Η διαφορά αυτή υποδηλώνει ότι η συστηματική και μακροχρόνια λήψη οπιοειδών φαρμάκων υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας, σημειώνουν στο άρθρο τους.

Εκτός από την κωδεΐνη, στα οπιοειδή αναλγητικά φάρμακα ανήκουν η υδροκωδόνη, η οξυκωδόνη, η μορφίνη κ.ά.

Και τα υπνωτικά φάρμακα

«Η μελέτη μας έδειξε ότι οι άνδρες οι οποίοι παίρνουν οπιοειδή αναλγητικά για εκτεταμένα χρονικά διαστήματα διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρίτσαρντ Ντέγιο, από το Κέντρο Έρευνας της Υγείας του υγειονομικού οργανισμού KaiserPermanenteκαι καθηγητής Οικογενειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα είναι η αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας, αλλά ότι υπάρχει κάποια συσχέτιση η οποία πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν κατά την συνταγογράφηση αναλγητικών για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου στη μέση».

Η μελέτη έδειξε ακόμη πως η κατάθλιψη και τα υπνωτικά φάρμακα όπως οι βενζοδιαζεπίνες επίσης αύξαναν τις πιθανότητες να εκδηλώσει ένας άνδρας στυτική δυσλειτουργία.

Ένας άλλος παράγοντας κινδύνου ήταν η ηλικία, καθώς οι άνδρες ηλικίας 60-69 ετών είχαν 14πλάσιες πιθανότητες να υποβάλλονται σε αγωγή για στυτική δυσλειτουργία έναντι των ανδρών ηλικίας 18-29 ετών.

Δείτε επίσης