Τα ενιαία γραφεία βλάπτουν υγεία και παραγωγικότητα

grafeioΤα γραφεία δίχως διαχωριστικούς τοίχους μπορεί να είναι η σύγχρονη μόδα στους επαγγελματικούς χώρους, αλλά δεν κάνουν καλό  σην υγεία των εργαζομένων.

Αυτό αποκαλύπτει μία νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην «Σκανδιναβική Επιθεώρηση Εργασίας, Περιβάλλοντος & Υγείας» (SJWEH) και έδειξε πως οι εργαζόμενοι σε ενιαία γραφεία παίρνουν περισσότερες αναρρωτικές απ’ ό,τι όσοι εργάζονται σε ατομικά γραφεία – και μάλιστα όσο περισσότερα άτομα δουλεύουν μαζί, τόσο αυξάνονται και οι αναρρωτικές.

Μικρόβια και στρες

Στην πραγματικότητα, σε σύγκριση με τους εργαζόμενους σε ατομικά γραφεία, οι εργαζόμενοι σε γραφεία των 3-6 ατόμων έπαιρναν κατά 36% περισσότερες αναρρωτικές, ενώ όσοι εργάζονταν σε γραφεία των 7 ατόμων και άνω έπαιρναν κατά 62% περισσότερες αναρρωτικές.

Οι Δανοί ερευνητές που πραγματοποίησαν τη μελέτη σε σχεδόν 2.400 εργαζόμενους αποδίδουν το εύρημά τους στα μικρόβια και στην ευκολότερη διασπορά τους σε χώρους όπου συνωστίζονται πολλοί άνθρωποι.

Ενδέχεται επίσης να παίζει ρόλο το γεγονός ότι η εργασία μαζί με πολλούς άλλους ανθρώπους δημιουργεί έντονο στρες, το οποίο με τη σειρά του υπονομεύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η παραγωγικότητα

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως η εργασία με πολλά άτομα μαζί, υπονομεύει επίσης την παραγωγικότητα. Επιστήμονες από το Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, λ.χ., εξέτασαν 259 εργαζόμενους γραφείου, διαπιστώνοντας ότι όσοι εργάζονταν με πολλά άτομα μαζί είχαν την μικρότερη παραγωγικότητα.

Οι κυριότεροι λόγοι της μειωμένης παραγωγικότητας ήταν ο θόρυβος και η θερμοκρασία, με τις συζητήσεις των άλλων, τα τηλέφωνα που χτυπούσαν ασταμάτητα και τον ήχο των μηχανημάτων στα γραφεία να είναι οι πιο εκνευριστικοί και αντιπαραγωγικοί θόρυβοι.

Η μελέτη αυτή έδειξε ακόμα πως πιο ευαίσθητοι στους ενοχλητικούς θορύβους είναι οι εργαζόμενοι που υπερβαίνουν τα 45 τους χρόνια.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης