Καλύτερη φόρμα με 12 λεπτά άσκηση την εβδομάδα!

askhshΣύμφωνα με μελέτη από ερευνητές του Nορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας, στο Τροντχάιμ, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «PLoS ONE», σύντομες ασκήσεις υψηλής έντασης μόλις τρεις φορές την εβδομάδα αρκούν για να βάλουν σε φόρμα όσους κάνουν καθιστική ζωή.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι επιστήμονες υπέβαλαν μια ομάδα 24 αδρανών, υπέρβαρων αλλά παρόλα αυτά υγιών ανδρών σε ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα γυμναστικής διάρκειας 10 εβδομάδων, τα οποία αποτελούνταν από σύντομες συνεδρίες με εναλλασσόμενες ασκήσεις υψηλής έντασης.

Δεκατρείς από αυτούς, ακολούθησαν ένα πρόγραμμα τεσσάρων εναλλασσόμενων ασκήσεων διάρκειας τεσσάρων λεπτών η κάθε μια, ισχύος 90% του μέγιστου καρδιακού τους παλμού, τέσσερις φορές την εβδομάδα (συνολικής διάρκειας 16 λεπτών). Οι υπόλοιποι ακολούθησαν ένα πρόγραμμα εναλλασσόμενων ασκήσεων υψηλής έντασης συνολικής διάρκειας τεσσάρων λεπτών, τρεις φορές την εβδομάδα (12 λεπτά την εβδομάδα).

Γυμναστική 15 λεπτά την εβδομάδα

Μετά το πέρας του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, οι ειδικοί εξέτασαν τις αλλαγές ως προς την πρόσληψη οξυγόνου και τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων που εμφάνιζαν οι συμμετέχοντες.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι η πρόσληψη οξυγόνου αυξανόταν κατά 10% στην περίπτωση της ομάδας που ακολουθούσε το δεύτερο και πιο σύντομο πρόγραμμα γυμναστικής. Τα μέλη της πρώτης ομάδας, τα οποία ασκούνταν επί τέσσερα λεπτά, τέσσερις φορές την εβδομάδα (16 λεπτά την εβδομάδα), είχαν σημειώσει αύξηση ως προς την πρόσληψη οξυγόνου τους που άγγιζε το 13%, πτώση των επιπέδων σωματικού λίπους και χοληστερόλης (χοληστερίνης).  Και στις δύο ομάδες, καταγράφηκε πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης δρα Αρντ Ερικ Τγιόνα, μια σύντομη συνεδρία σωματικής άσκησης τρεις φορές την εβδομάδα, μπορεί να βελτιώσει την φυσική κατάσταση και την υγεία μεσήλικων ατόμων που δεν ακολουθούν έναν δραστήριο τρόπο ζωής.

«Πρέπει να τονίσουμε ότι τα άτομα που έλαβαν μέρος στη μελέτη ήταν προηγουμένως αδρανή, γεγονός που σημαίνει ότι η επίδραση του συγκεκριμένου προγράμματος σε άτομα που θεωρούνται δραστήρια δεν θα είναι ίδια» αναφέρει ο ειδικός χαρακτηριστικά.

«Παρόλα αυτά, από τη στιγμή που βλέπουμε ότι ολοένα και περισσότερα άτομα τείνουν να κάνουν καθιστική ζωή και να είναι υπέρβαρα, πιστεύουμε ότι τα ευρήματα της μελέτης μας θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά και να δώσουν το κατάλληλο έναυσμα στα άτομα αυτά να αρχίσουν να ασκούνται» προσθέτει ο δρ Τγιόνα.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης