Η γενική αναισθησία αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια

anaisuhsia anoiaΜέχρι σήμερα επικρατούσε αβεβαιότητα αν και σε ποιο βαθμό οι εγκεφαλικές επιπλοκές της γενικής αναισθησίας αποτελούν πρόδρομο της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ. Όμως, μια γαλλική μελέτη δείχνει ότι όντως είναι αυξημένος ο κίνδυνος για τους ηλικιωμένους, καθώς η γενικευμένη αναισθησία μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στους νευρικούς ιστούς των ασθενών, με συνέπεια να διευκολυνθεί η δημιουργία στον εγκέφαλο πλακών του πεπτιδίου β-αμυλοειδούς, που αποτελεί μηχανισμό πρόκλησης της άνοιας.

Η γενική αναισθησία αυξάνει κατά 35% τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με τη γαλλική μελέτη.

Ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Μπορντό και του Ινστιτούτου INSERM, με επικεφαλής τον Δρ Φρανσουά Σζταρκ, μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 9.300 ανδρών και γυναικών από τρεις γαλλικές πόλεις, κατά μέσο όρο 75 ετών. Οι ασθενείς που είχαν εμφανίσει άνοια, ήταν πιθανότερο να έχουν στο παρελθόν υποβληθεί σε γενική αναισθησία (37%) από ό,τι να μην έχουν κάνει γενική αναισθησία (32%).

35% μεγαλύτερος κίνδυνος για άνοια

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ηλικιωμένος, ο οποίος έχει υποβληθεί έστω και μια φορά σε γενική αναισθησία στο παρελθόν, αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο κατά 35% να εμφανίσει άνοια, σε σχέση με κάποιον που ποτέ δεν έχει υποβληθεί σε γενική αναισθησία.

Όπως είναι γνωστό, η «μετεγχειρητική γνωστική δυσλειτουργία» ανοίγει το δρόμο για την άνοια ακόμα και αρκετά χρόνια μετά από χειρουργική επέμβαση που απαιτεί γενική αναισθησία. Πρόκειται για μια συνήθη επιπλοκή σε ηλικιωμένους κυρίως ασθενείς.

Δείτε επίσης