Καλή έκβαση έχουν οι γνωριμίες μέσω internet

internet gnorimiesΟι γνωριμίες μέσω internet δεν είναι εφήμερες όπως πιστεύουν κάποιοι. Μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλους έρωτες και σε ευτυχισμένους γάμους, διαπιστώνει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο με επικεφαλής τον Δρ Τζον Κασιόππο διαπίστωσαν ότι οι online γνωριμίες, στατιστικά τουλάχιστον έχουν καλύτερη έκβαση από τους παραδοσιακούς τρόπους γνωριμίας.

Αν και η έρευνα, που έγινε σε συνεργασία με τον ιστότοπο γνωριμιών eHarmony.com, δεν εξηγεί την επιτυχία των γάμων που ξεκίνησαν από το internet, οι αιτίες, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να περιλαμβάνουν τα ισχυρά κίνητρα για γνωριμία που έχουν όσοι αναζητούν σύντροφο στο internet, τη δυνατότητα να «τσεκάρουν» τον υποψήφιο σύντροφο με διάφορους τρόπους εκ των προτέρων, καθώς και την μεγάλη ποικιλία επιλογών που προσφέρει το ιντερνετ, οπότε μπορεί κανείς να βρει ένα ταίρι που του ταιριάζει περισσότερο.

Οι αιτίες

Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις 19.100 ανθρώπων, που είχαν παντρευτεί το διάστημα 2005 – 2012. Όπως διαπιστώθηκε, περισσότεροι από το ένα τρίτο των γάμων (35%) είχαν ξεκινήσει μετά από online γνωριμία, σαφώς μεγαλύτερο ποσοστό από τις γνωριμίες στη δουλειά, το σχολείο ή μέσω φίλων.

Η εν λόγω πρακτική, που άρχισε να γίνεται συνηθέστερη πριν από περίπου μια δεκαετία, κερδίζει συνεχώς έδαφος διεθνώς μέσω πολλών τρόπων, όπως επαφές σε ειδικές ιστοσελίδες γνωριμιών και στα κοινωνικά δίκτυα, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω πολυπρόσωπων διαδικτυακών παιγνιδιών, μέσω διαφόρων ηλεκτρονικών κοινοτήτων (chat rooms, virtual worlds κ.α.).

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το internet φαίνεται να αλλάζει τη δυναμική και την εξέλιξη του ίδιου του γάμου», εξηγεί ο Δρ Κασιόππο. Η μελέτη δείχνει ότι τα ζευγάρια που ξεκίνησαν στο διαδίκτυο τη γνωριμία τους, αν παντρευτούν, έχουν (κατά δήλωσή τους) κατά μέσο όρο πιο μακρόχρονους και ικανοποιητικούς γάμους.

Χωρισμοί και διαζύγια αναφέρθηκαν σε ποσοστό περίπου 6% μεταξύ όσων γνωρίστηκαν online, έναντι 7,5% όσων γνωρίστηκαν παραδοσιακά. Οι παντρεμένοι που γνωρίστηκαν στο διαδίκτυο, αναφέρουν μέσο όρο ικανοποίησης 5,64 από το γάμο τους, έναντι 5,48 των παντρεμένων που γνωρίστηκαν offline (σε μια κλίμακα 1 – 7).

Οι περισσότερες αρχικές επαφές (45%) γίνονται μέσω ειδικών ιστότοπων όπως το eHarmony.com, το Yahoo Personal ή το Match και οι περισσότεροι που αναζητούν γνωριμίες στο internet (με σοβαρό σκοπό), είναι 30 έως 40 ετών. Όσοι χρησιμοποιούν αυτές τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, συνήθως έχουν εισόδημα άνω του μέσου όρου και είναι πιο μορφωμένοι.

Αποτυχίες και ψέματα

Οι πιο αποτυχημένοι γάμοι, σύμφωνα με την έρευνα, είναι όσοι ξεκίνησαν από μια γνωριμία σε μπαρ ή σε κάποιο ραντεβού στα τυφλά.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι είναι γενικά πιο ειλικρινείς από το αναμενόμενο στις online γνωριμίες τους και τα πιο συνηθισμένα ψέματα αφορούν το βάρος και το ύψος τους.

Πάντως οι ψυχολόγοι δηλώνουν επιφυλακτικοί για τα συμπεράσματα της έρευνας και αναμένουν να επιβεβαιωθεί από άλλες μελέτες, ενώ τονίζουν ότι, σε κάθε περίπτωση, οι διαφορές μεταξύ online και παραδοσιακών γνωριμιών είναι μάλλον οριακές.

Δείτε επίσης