Ο θηλασμός ενισχύει τον εγκέφαλο του παιδιού

uylasmosΟι ειδικοί του Πανεπιστημίου Μπράουν, αναφέρουν σε δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «NeuroImage» ότι με τη βοήθεια μαγνητικής τομογραφίας (MRI) είδαν ότι τα μωρά που ακολουθούσαν αποκλειστικό τον μητρικό θηλασμό είχαν πολύ καλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου τους σε σχέση με εκείνα που συνδύαζαν τον θηλασμό με το ξένο γάλα, ή έπιναν μόνο ξένο γάλα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την ανάπτυξη του εγκεφάλου συνολικά 133 βρεφών από την ηλικία των 10 μηνών μέχρι την ηλικία των 4 ετών. Όλα τα μωρά γεννήθηκαν έχοντας ολοκληρώσει τους 9 μήνες κύησης και προέρχονταν από οικογένειες με παρόμοιο κοινωνικο-οικονομικό υπόβαθρο.

Οι ειδικοί μοίρασαν τα βρέφη σε τρεις ομάδες: στην πρώτη κατετάγησαν όσα ακολουθούσαν ή είχαν ακολουθήσει αποκλειστικά  μητρικό θηλασμό για τουλάχιστον τρεις μήνες, στη δεύτερη όσα συνδύαζαν θηλασμό και ξένο γάλα και στην τρίτη, όσα έπιναν μόνο ξένο γάλα.

Μητρικός θηλασμός και εγκέφαλος

Από μαγνητικές τομογραφίες, φάνηκε ότι τα μωρά που θήλαζαν είχαν τη μεγαλύτερη εγκεφαλική ανάπτυξη, μετά ακολουθούσαν τα μωρά που συνδύαζαν θηλασμό και ξένο γάλα και τρίτα έρχονταν τα μωρά που έπιναν μόνο ξένο γάλα. Η εν λόγω ανάπτυξη φαινόταν εντονότερη σε περιοχές που σχετίζονταν με τη γλώσσα, τα συναισθήματα και τις γνωστικές ικανότητες.

uylasmos tomografia

Μαγνητική τομογραφία αποκαλύπτει τα επίπεδα μυελίνωσης του εγκεφάλου με την πάροδο των ετών σε κοριτσάκι που ακολουθούσε αποκλειστικό θηλασμό

«Εντοπίσαμε διαφορές της τάξεως του 20%-30% ως προς τη λευκή ουσία – τον ιστό που περιέχει μακριές νευρικές ίνες οι οποίες βοηθούν περιοχές του εγκεφάλου να επικοινωνούν μεταξύ τους –  ανάμεσα στα παιδιά που θήλαζαν και εκείνα που έπιναν μόνο ξένο γάλα» εξηγεί χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης δρ Σον Ντιόνι. «Πιστεύω ότι είναι καθηλωτικό το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά από τόσο νωρίς».

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν για ακόμα μια φορά την ευεργετική δράση του θηλασμού ως προς την ανάπτυξη του βρέφους»  τονίζει ο επιστήμονας.

Δείτε επίσης