“Τεχνητό πάγκρεας” ελέγχει την ινσουλίνη στους διαβητικούς

texnhto pancreasΈνα ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο τοποθετείται στο ανθρώπινο σώμα (κοιλιά) και διαδραματίζει τον ρόλο τεχνητού παγκρέατος, πέρασε με επιτυχία τις πρώτες «εξετάσεις» στη Βρετανία. Το σύστημα λειτούργησε σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 που παρακολουθούνταν σε νοσοκομείο και τώρα τοποθετήθηκε σε 5 ασθενείς οι οποίοι βρίσκονται στο σπίτι τους. Το πάγκρεας είναι το όργανο του σώματος που εκκρίνει την ορμόνη ινσουλίνη η οποία διαχειρίζεται τη γλυκόζη.

Το σύστημα αποτελείται από μία συσκευή μέτρησης των επιπέδων γλυκόζης (λέγεται και “ζάχαρο” του αίματος) και μία αντλία που τοποθετείται στο σώμα του ασθενούς. Οι δύο συσκευές επικοινωνούν και ανταλλάσσουν δεδομένα μεταξύ τους μέσω υπέρυθρης ακτινοβολίας. Οταν η συσκευή μέτρησης καταλαβαίνει ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι αυξημένα, τότε στέλνει σήμα στην αντλία και αυτή με τη σειρά της απελευθερώνει ινσουλίνη.

Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ στη Βρετανία δοκιμάζουν την εξωτερική συσκευή εδώ και αρκετά χρόνια. Το σύστημα, το οποίο στην πραγματικότητα αποτελεί ένα εξωτερικό τεχνητό πάγκρεας, είχε δοκιμαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 οι οποίοι νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο. Το πάγκρεας στους ασθενείς αυτούς αδυνατεί να παράγει αρκετή ποσότητα ινσουλίνης και κάποιες από τις πιο συχνές επιπλοκές είναι ακρωτηριασμός, νεφρική ανεπάρκεια, προβλήματα όρασης, εγκεφαλικό και πρόωρος θάνατος.

Χρήσιμο και για τον διαβήτη τύπου 2

Τώρα το τεχνητό πάγκρεας το «φορούν» πέντε ασθενείς στο σπίτι τους και όπως όλα δείχνουν, πάντα σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των βρετανών ειδικών, ρυθμίζονται ικανοποιητικά τα επίπεδα του σακχάρου τους.

Οι ειδικοί δεν απέκλεισαν το σύστημα αυτό να μπορεί να αντιμετωπίσει και τον διαβήτη τύπου 2. Εντούτοις έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουν τον χρονικό ορίζοντα εφαρμογής.

texnhto pangreasΠρος το παρόν, ακόμη και η συγκεκριμένη συσκευή αναμένεται να λάβει στην αρχή έγκριση για έλεγχο της ινσουλίνης μόνο για τις νυχτερινές ώρες, ώστε να μην επιτρέπει την υπερβολική μείωσή της κατά τη διάρκεια του ύπνου.

«Οσο η τεχνολογία εξελίσσεται, ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να χαλιναγωγήσουμε τον διαβήτη τύπου 1. Το επιθυμητό σημείο που στοχεύουμε επιστημονικά είναι ο ασθενής ο οποίος έχει το τεχνητό πάγκρεας να ξυπνά το πρωί, να κάνει έναν απλό έλεγχο στο μηχάνημά του και στη συνέχεια ο έλεγχος του σακχάρου και της ινσουλίνης να μην τον απασχολούν για το υπόλοιπο της ημέρας», δήλωσε ο Αλασντέρ Ράνκιν, διευθυντής του μη κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού για τον διαβήτη στη Βρετανία Diabetes UK.

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι ένα χρόνιο νόσημα, κατά το οποίο αυξάνονται ανεξέλεγκτα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καθώς το πάγκρεας δεν μπορεί να εκκρίνει την απαραίτητη για τη διάσπασή του ποσότητα ινσουλίνης.

Δείτε επίσης