Προβλήματα από το λάθος σουτιέν

soutienΈνα σουτιέν που δεν σας «κάθεται» καλά μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα στο δέρμα, τενοντίτιδα, ακόμη και σε δυσπεψία, ειδικά στις γυναίκες που έχουν μεγάλα στήθη. Εκτιμάται ότι τέσσερις στις πέντε γυναίκες φορούν σουτιέν που δεν τους εφαρμόζει κατάλληλα, καθώς τείνουν να υποεκτιμούν την περίμετρο του στήθους και της πλάτης τους και την ίδια στιγμή να υπερεκτιμούν το μέγεθος της κουπ τους.

Η Λόρνα Μιλς, χειροπράκτης στο Ολντχαμ της Βρετανίας, αναφέρει ότι «φθάνουν σε εμένα σε τακτική βάση γυναίκες με προβλήματα στους ώμους και στην πλάτη, με δυσπεψία εξαιτίας πίεσης στο διάφραγμα και στους πνεύμονες, με σημάδια από τις τιράντες και τις μπανέλες και ουλές στους ώμους: όλα αυτά είναι ενδείξεις ενός σουτιέν που δεν εφαρμόζει σωστά».

Εξάλλου, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα σουτιέν προκαλούν χαλάρωση στήθους.

Συνηθισμένο λάθος η μεγάλη κουπ

Σύμφωνα με τη Μιλς, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι ότι πολλές γυναίκες φορούν σουτιέν που η κουπ τους είναι πολύ μεγάλη. «Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι οι τιράντες είναι επίσης μεγάλες με αποτέλεσμα οι γυναίκες να τις σφίγγουν. Ετσι τραβιέται ο σβέρκος και οι ώμοι προς τα κάτω, η σπονδυλική στήλη κυρτώνει και προκαλείται ένταση στο σώμα και δυσφορία». Η κυρία Μιλς προσέθεσε ότι οι σφιχτές τιράντες του σουτιέν σημαίνουν και ότι οι μπανέλες πιέζουν την περιοχή κάτω από το στήθος, στον οισοφάγο και στο στομάχι. «Οι ιστοί σπρώχνονται προς μη φυσιολογικές κατευθύνσεις».

Ο Ρίτσαρντ Μουρ, οστεοπαθητικός στο Νότιγχαμ, σημειώνει ότι και ο ίδιος έχει συναντήσει πολλές περιπτώσεις γυναικών που εμφανίζουν προβλήματα στον σκελετό εξαιτίας του σουτιέν τους. «Δεν είναι λίγες οι φορές που τα παράπονα των γυναικών για πόνους στη μέση και στον αυχένα συνδέονται άμεσα με σουτιέν που δεν εφαρμόζουν καλά και τα οποία προσφέρουν ελάχιστη ή και καθόλου υποστήριξη του στήθους δημιουργώντας παράλληλα εμφανή προβλήματα στη στάση τους.

Τα “παραδοσιακά” σουτιέν είναι συνήθως πολύ σφιχτά γύρω από τα πλευρά δημιουργώντας ένα “διαχωριστικό” σημείο στο μέσον της πλάτης, το οποίο τη διαμοιράζει σε δύο μικρότερες περιοχές που δεν λειτουργούν εξίσου αποτελεσματικά. Την ίδια στιγμή, η έλλειψη της κατάλληλης στήριξης στο μπροστινό μέρος του σώματος κάνει τις γυναίκες να τραβούν το κεφάλι προς τα πίσω προκειμένου να αντισταθμίσουν το ότι σκύβουν προς τα μπροστά».

Ο ειδικός εξηγεί ότι όλες αυτές οι κινήσεις που μπορεί να περνούν απαρατήρητες αλλά είναι επαναλαμβανόμενες θέτουν πίεση στο διάφραγμα, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται ο μηχανισμός της αναπνοής αλλά και το πεπτικό σύστημα οδηγώντας σε προβλήματα στην πέψη και σε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

«Παράλληλα», συμπληρώνει ο κ. Μουρ, «οι σφιχτές τιράντες του σουτιέν δεν προκαλούν μόνο ερεθισμούς στο δέρμα, αλλά μειώνουν και τη ροή του αίματος, επηρεάζοντας τα νεύρα και συμβάλλοντας στην εμφάνιση πονοκεφάλων τάσεως». Προσοχή λοιπόν διότι δεν θέλει κόπο, όπως λένε οι ειδικοί, αλλά τρόπο ώστε οι γυναίκες να φορούν το σουτιέν που τους ταιριάζει προκειμένου να σώζονται από πολλά προβλήματα υγείας.

Δείτε επίσης