Τα αποσυμφορητικά στην εγκυμοσύνη προκαλούν παρενέργειες στο μωρό

aposymforhtikaΣύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology, οι γυναίκες που χρησιμοποιούν αποσυμφορητικά φάρμακα για τη μύτη στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αυξάνουν τον κίνδυνο συγκεκριμένων σπάνιων γενετικών ανωμαλιών στο μωρό.
Κάποια δημοφιλή αποσυμφορητικά μύτς που διατίθενται χωρίς συνταγή γιατρού, όπως η φαινυλεφρίνη και η ψευδοεφεδρίνη, συσχετίστηκαν με σπάνια αλλά συγκεκριμένα γενετικά ελλείμματα του πεπτικού σωλήνα, της καρδιάς και των αυτιών.

Η μελέτη και ο κίνδυνος από τα αποσυμφορητικά

Ο Δρ Άλλεν Μίτσελ και οι συνεργάτες του στο Κέντρο Επιδημιολογίας «Slone» του Πανεπιστημίου της Βοστόνης μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν βρέφη με γενετικά ελλείμματα, το διάστημα 1993-2010. Νοσηλεύτριες είχαν μιλήσει με τις μητέρες των 12.700 παιδιών που είχαν γενετικά προβλήματα, που δεν είχαν προκληθεί από χρωμοσωμικές ανωμαλίες και τα στοιχεία που είχαν συλλέξει είχαν συγκριθεί με αυτά από 7.600 βρέφη χωρίς δυσπλασίες.

Οι μητέρες είχαν δώσει στοιχεία για τα αποσυμφορητικά φάρμακα μύτης που είχαν πάρει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και το δίμηνο πριν την σύλληψη.

Η χρήση φαινυλεφρίνης το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης συσχετίστηκε με 8πλάσιο κίνδυνο ελλείμματος ενδοκαρδιακών προσκεφαλαίων. Και η φαινυλπροπανολαμίνη επίσης σχετίστηκε 8πλάσιο κίνδυνο ελλείμματος στο αυτί και το στομάχι. Για πρώτη φορά διαπιστώθηκε σχέση μεταξύ της χρήση ψευδοεφεδρίνης στο πρώτο τρίμηνο και τριπλάσιου κινδύνου ελλειμματικών άκρων. Η χρήση ιμιδαζολινών συσχετίστηκε με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο μη φυσιολογικής σύνδεσης τραχείας και οισοφάγου.

Ο κίνδυνος ελλείμματος ενδοκαρδιακών προσκεφαλαίων μεταξύ των βρεφών των οποίων οι μητέρες δεν είχαν πάρει αποσυμφορητικά μύτης ήταν περίπου 3 στις 10.000 ζώντες γεννήσεις.

Πάντως οι ερευνητές δεν βρήκαν σχέση μεταξύ των συγκεκριμένων φαρμάκων και άλλων δυσμορφιών που είχαν διαπιστωθεί σε παλαιότερες έρευνες, όπως ελλείμματα στα μάτια και το πρόσωπο.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι τα στοιχεία είναι επαρκή για να πείσουν τους γιατρούς να μην συνταγογραφούν αποσυμφορητικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κάθε περίπτωση να αξιολογείται ξεχωριστά.

Δείτε επίσης