Η έλλειψη ύπνου γερνάει το δέρμα

ypnosΗ έλλειψη ύπνου είναι γνωστό ότι συνδέεται με την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2 αλλά τώρα μια νέα μελέτη συμπεραίνει ότι γερνάει πρόωρα το δέρμα και το εμποδίζει να επουλωθεί έπειτα από ένα ηλιακό έγκαυμα.

Εξετάζοντας το δέρμα 60 εθελοντριών, ηλικίας 30-49 ετών, αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν πως όσες κοιμόντουσαν λίγο ή άσχημα είχαν πολύ πιο γερασμένο δέρμα απ’ ό,τι όσες κοιμόντουσαν επαρκώς και καλά.

«Οι γυναίκες με έλλειψη ύπνου παρουσιάζουν ενδείξεις πρόωρης γήρανσης του δέρματος και μειωμένης ικανότητας ανάρρωσης έπειτα από την έκθεση στον ήλιο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Έλμα Μπάιρον, αναπληρώτρια καθηγήτρια Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve (CWRU), στο Κλήβελαντ.

Η δρ Μπάιρον και οι συνεργάτες της υπέβαλλαν τις εθελόντριες σε διάφορα τεστ αξιολόγησης του δέρματος, όπως η έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία (UV) για έλεγχο της απώλειας υγρασίας – μία ένδειξη φτωχής ποιότητας του δέρματος. Με βάση τα αποτελέσματα των τεστ, βαθμολόγησαν την ποιότητα του δέρματος των εθελοντριών τους.

Έλλειψη ύπνου ίσον περισσότερες ρυτίδες

Όσες εθελόντριες δεν κοιμόντουσαν αρκετά είχαν μέση βαθμολογία 4,4 ενώ όσες κοιμόντουσαν καλά 2,2. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες με έλλειψη ύπνου είχαν περισσότερες λεπτές ρυτίδες, ανομοιόμορφη χροιά δέρματος και περισσότερη χαλάρωση.

Οι διαφορές που παρατηρήθηκαν ήταν στατιστικώς σημαντικές σύμφωνα με τη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εταιρείας καλλυντικών Estee Lauder.

«Αν και η χρόνια έλλειψη ύπνου έχει συσχετισθεί με ιατρικά προβλήματα, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, ο καρκίνος και η εξασθένηση του ανοσοποιητικού, οι επιδράσεις του στο δέρμα δεν έχουν μελετηθεί καλά», επισήμανε η δρ Μπάιρον.

Και κατέληξε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ασκεί βαθιές επιδράσεις στο δέρμα».

 

Δείτε επίσης