Δίαιτα: Καλύτερα δύο μεγάλα γεύματα παρά έξι μικρά!

diaita piatoΗ χιλιοειπωμένη συμβουλή “τρώτε πολλά μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα κι έτσι θα χάσετε κιλά” αμφισβητείται από μια μελέτη η οποία βρήκε ότι ισχύει το αντίθετο. Σύμφωνα με την νέα έρευνα που διεξήχθη στην Πράγα με κρατική χρηματοδότηση και παρουσιάστηκε στην 73η επιστημονική συνεδρία της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρίας, όσοι έτρωγαν δύο μεγάλα γεύματα την ημέρα έχασαν περισσότερα κιλά από τους αυτούς που έτρωγαν έξι φορές την ημέρα, παρότι και οι δύο ομάδες κατανάλωναν τις ίδιες θερμίδες συνολικά μέσα στην ημέρα.

Δύο γεύματα περισσότερο αδυνάτισμα

Οι 54 συμμετέχοντες της έρευνας είχαν με διαβήτη τύπου 2 και ακολούθησαν δυο διαφορετικά προγράμματα απώλειας βάρους για 12 εβδομάδες το καθένα. Η μια ομάδα έτρωγε τρία γεύματα και τρία σνακ κάθε μέρα και η άλλη ομάδα έτρωγε δυο μόνο μεγάλα γεύματα, πρωινό και γεύμα.

Συνολικά, και οι δυο ομάδες κατανάλωναν την ίδια ποσότητα θερμίδων και θρεπτικών συστατικών, ωστόσο εκείνοι που έτρωγαν μόνο δυο φορές τη μέρα είδαν το Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) να μειώνεται τρεις φορές περισσότερο από ό,τι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν έξι γεύματα.

Η επικεφαλής της έρευνας Hana Kahleova του Institute for Clinical and Experimental Medicine στην Πράγα δήλωσε: “H έρευνα μας επιβεβαιώνει το αρχαίο ρητό: Τρώτε πρωινό σαν βασιλιά, γεύμα σαν πρίγκιπας και δείπνο σαν ζητιάνος”.

Για ποιο λόγο αυτοί που έτρωγαν λιγότερα γεύματα έχασαν περισσότερα κιλά; Κατά την Kahleova διότι για το αδυνάτισμα έχει σημασία όχι μόνο πόσο θερμίδες καταναλώνει κάποιος αλλά και πότε τις καταναλώνει.

Μέχρι σήμερα λεγόταν πως όταν μειώνεται ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνονται, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται και αυτό μειώνει την αποτελεσματικότητα της δίαιτας. Ωστόσο αυτό δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι συμβαίνει, ούτε στην πραγματικότητα βασίζεται σε κάποια μελέτη. Ο μεταβολισμός πέφτει ούτως ή άλλως όταν κάποιος καταναλώνει λίγες θερμίδες μέσα στην ημέρα ανεξάρτητα από το πόσες φορές τρώει. Στη συγκεκριμένη  μελέτη, όταν οι άνθρωποι έτρωγαν μόνο δυο γεύματα τη μέρα, ο μεταβολισμός τους δεν έπεφτε τόσο όσο εκείνων που έτρωγαν πιο συχνά, ίσως γιατί το σώμα τους προσπαθούσε πιο σκληρά να χωνέψει μεγαλύτερα γεύματα, δήλωσε η Kahleova.

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy

To δείπνο

Ωστόσο αρκετοί ανέφεραν τις αντιρρήσεις τους σχετικά με την καινούργια μελέτη.  Μην αποκλείετε από τη διατροφή σας έτσι εύκολα το δείπνο καθώς οι συμμετέχοντες της έρευνας ήταν διαβητικοί τύπου 2, άρα δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι η διατροφή αυτή θα έχει τα ίδια αποτελέσματα σε ανθρώπους που δεν πάσχουν από την ίδια ασθένεια, δήλωσε ο Stephen Gullo, πρόεδρος του Center for Health and Weight Sciences στη Νέα Υόρκη.

Η πλειονότητα των μελετών που έχουν διεξαχθεί για την απώλεια βάρους σε μη διαβητικούς έχει αποδείξει ότι μια διατροφή σαν αυτή που παρουσιάστηκε παραπάνω είναι επιβλαβής για το βάρος. Πιο συγκεκριμένα, «όταν καταναλώνετε πολλές θερμίδες σε ένα γεύμα, στην ουσία οι επιπλέον θερμίδες αποθηκεύονται σαν λίπος αντί να χρησιμοποιηθούν σαν καύσιμο», λέει ο Gullo.

Τι γίνεται όμως αν είστε επιρρεπής στο τσιμπολόγημα; «Αφουγκραστείτε το σώμα σας και προετοιμάστε από το σπίτι μερικά σνακ ή μικρά γεύματα που θα θέλατε να φάτε όταν έχετε λιγούρες», λέει ο Gullo.  Φροντίστε απλώς να είναι σνακ πλούσια σε ίνες και χαμηλά σε θερμίδες, έτσι ώστε να τρώτε όσο πρέπει και να χορταίνετε χωρίς να φορτώνεστε με επιπλέον θερμίδες.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι δεν είναι εύκολο να τρώει κανείς μόνο δύο μεγάλα γεύματα μέσα στην ημέρα. Από την άλλη μεριά, η συμβουλή που δίνεται χρόνια τώρα για έξι μικρά γεύματα την ημέρα πάσχει από ένα σημαντικό ελάττωμα. Ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μετατρέπουν τα μικρά γεύματα σε μεγάλα με αποτέλεσμα να κερδίζουν κιλά αντί να αδυνατίζουν.

 

Δείτε επίσης