Το αλκοόλ στην εφηβεία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

alkoholΣύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις, η έναρξη της συχνής κατανάλωσης αλκοόλ από γυναίκες κατά την εφηβεία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Η ημερήσια κατανάλωση ποσότητας αντίστοιχης σε ένα ποτήρι κρασί αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 30%.

Τα ακριβή αίτια γύρω από το γιατί η κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου παραμένουν ακόμη άγνωστα. Προηγούμενες μελέτες ωστόσο, έχουν δείξει ότι το αλκοόλ ενδεχομένως να ευθύνεται για την αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων στον οργανισμό, γεγονός που θα μπορούσε να πυροδοτήσει την εμφάνιση της νόσου. Τα ευρήματα των Αμερικανών, παρουσιάζονται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of the National Cancer Institute».

οι μελλοντικές επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία των κοριτσιών φαίνονται να σχετίζονται με την έναρξη του εμμηνορροϊκού τους κύκλου.

Οι ειδικοί με επικεφαλής την δρα Γινγκ Λιού, εξέτασαν το ιστορικό συνολικά 91.000 γυναικών ηλικίας 15-40 ετών. Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονταν από την αμερικανική μελέτη μεγάλης κλίμακας Nurse’s Health Study II (NHSII).

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης και με τη βοήθεια ερωτηματολογίων, οι ειδικοί είχαν συλλέξει στοιχεία γύρω από την κατανάλωση αλκοόλ σε τέσσερις ηλικιακές ομάδες: 15-17, 18-22, 23-30 και 31-40. Από τις εθελόντριες, 1.609 εμφάνισαν καρκίνο του μαστού.

Σοβαρός κίνδυνος από το αλκοόλ

Βάσει των στοιχείων που ανέλυσαν οι Aμερικανοί ερευνητές είδαν ότι η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας μετά την εμφάνιση του εμμηνορροϊκού κύκλου των κοριτσιών και πριν από την πρώτη τους εγκυμοσύνη φάνηκε να παίζει σημαντικό ρόλο ως προς τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

«Ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής των γυναικών – δηλαδή κατά την πρώτη δεκαετία μετά την εμφάνιση της περιόδου – θα μπορούσε να αποτελέσει αποτελεσματική στρατηγική πρόληψης της νόσου» εξηγούν οι επιστήμονες.

Τα ευρήματα των ειδικών υποδεικνύουν ότι η ποσότητα του αλκοόλ παίζει καθοριστικό ρόλο στον εν λόγω κίνδυνο. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώσει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης δεκαετίας τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου.

«Ο κίνδυνος αυτός είναι αυξημένος κατά τη συγκεκριμένη δεκαετία και πριν από την πρώτη εγκυμοσύνη, καθώς πρόκειται για μια περίοδο κατά την οποία ο μαστικός ιστός είναι πιο ευάλωτος» εξηγεί η δρ Λιού. «Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη της νόσου» προσθέτει.

Από την πλευρά του, ο Πολ Φάραο, καθηγητής επιδημιολογίας για τον καρκίνο, από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, σχολιάζει: «Αυτό που ήδη γνωρίζουμε, είναι ότι σε γενικές γραμμές η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και ότι όσο περισσότερο πίνει μια γυναίκα, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης της νόσου».

«Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι κατά πόσο η κατανάλωση αλκοόλ σε συγκεκριμένες ηλικίες θα μπορούσε να έχει  μεγαλύτερες ή μικρότερες επιπτώσεις στην υγεία. Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον είναι η περίοδος μεταξύ της εφηβείας και της πρώτης εγκυμοσύνης – όταν και ο μαστικός ιστός είναι πιο ευάλωτος σε οποιεσδήποτε αλλαγές» υπογραμμίζει ο ειδικός.

 

Δείτε επίσης