Πάνω από 300.000 άγνωστα μικρόβια ζουν στα ζώα

mikrovia zoaΣύμφωνα με μια εκτίμηση των ερευνητών σχετικά με το πόσοι μικροοργανισμοί κυκλοφορούν στα ζώα, φαίνεται πως υπάρχουν τουλάχιστον 320.000 μικρόβια που ακόμα δεν έχουν ανακαλυφθεί και τα οποία ζουν πάνω ή μέσα στα 5.486 μέχρι σήμερα γνωστά θηλαστικά του πλανήτη.

Πιθανή επιδημία και κόστος

H ανακάλυψη και μελέτη αυτών των άγνωστων μικροβίων, πολλοί από τους οποίους είναι δυνητικά παθογόνοι για τον άνθρωπο, θα βοηθήσει στην πρόληψη μιας μελλοντικής επιδημίας. Όμως το κόστος της σχετικής έρευνας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να ξεπεράσει τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, αν και το ποσό θεωρείται μικρότερο από το οικονομικό κόστος μιας πανδημίας.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν τους υπολογισμούς τους από τη μελέτη μιας τεράστιας νυχτερίδας (της λεγόμενης και «ιπτάμενης αλεπούς»), του μεγαλύτερου ιπτάμενου θηλαστικού, που μεταδίδει τον θανατηφόρο για τους ανθρώπους ιό Νίπαχ. Μελετώντας 1.900 βιολογικά δείγματα από τις νυχτερίδες, οι επιστήμονες βρήκαν ότι 58 είδη ιών, πολλά από τα οποία ποτέ δεν είχαν ανακαλυφθεί μέχρι τώρα, ζουν στα σ’ αυτά τα ζώα.

Απειλή για την ανθρώπινη υγεία

Με εξελιγμένες στατιστικές μεθόδους, οι ερευνητές επέκτειναν τις εκτιμήσεις τους σε όλα τα 5.486 γνωστά θηλαστικά, για να καταλήξουν στην εκτίμηση πως τουλάχιστον 320.000 μικρόβια δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί και συνιστούν μια δυνητική απειλή για την ανθρωπότητα.

Σχεδόν το 70% των ιών που μολύνουν τους ανθρώπους (HIV του AIDS, Έμπολα, ιός Δυτικού Νείλου, SARS, MERS κ.α.) προέρχονται από τα άγρια ζώα, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η εκτίμηση για την έκταση της απειλής κατά της ανθρώπινης υγείας.

Δείτε επίσης