Ο πόλεμος κατά των μικροβίων διευκολύνει την νόσο Αλτσχάιμερ

mikrovia-alzheimerMια επιστημονική έρευνα υποστηρίζει κάτι αντίθετο από αυτό που νομίζουμε μέχρι σήμερα: ότι η καθαριότητα και ο «πόλεμος» κατά των μικροβίων έχουν την απρόσμενη παρενέργεια να διευκολύνουν την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι εν μέρει η νόσος Αλτσχάιμερ οφείλεται σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο στρέφεται εναντίον του σώματος. Βεβαίως, όπως επισημαίνουν, είναι δύσκολο η ασθένεια να αποδοθεί σε μια μόνο αιτία, καθώς διάφοροι άλλοι παράγοντες φαίνεται να εμπλέκονται, όπως η διατροφή, το μορφωτικό επίπεδο, η σωματική άσκηση, η γενικότερη υγεία κ.α.

Μικρόβια και ανοσοποιητικό σύστημα

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ. Μόλι Φοξ του Τμήματος Βιολογικής Ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, που έκαναν τη δημοσίευση της μελέτης στο επιστημονικό περιοδικό “Evolution, Medicine and Public Health” (το οποίο προσεγγίζει τα θέματα  υγείας από εξελικτική σκοπιά), αναφέρουν ότι η ολοένα και πιο μειωμένη έκθεση των ανθρώπων στους παθογόνους μικροοργανισμούς μπορεί όχι μόνο να αναστείλει την ανάπτυξη ζωτικών τμημάτων του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά σχετίζεται και με τον αυξημένο κίνδυνο νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως το Αλτσχάιμερ.

Οι επιστήμονες συσχέτισαν τη συχνότητα των περιστατικών της ασθένειας Αλτσχάιμερμε την ποικιλία των μικροβίων σε 192 χώρες. Το βασικό συμπέρασμά τους ήταν ότι το διαφορετικό επίπεδο υγιεινής μπορεί να εξηγήσει το ένα τρίτο (ποσοστό 33%) των διαφορών στη συχνότητα εμφάνισης Αλτσχάιμερ από χώρα σε χώρα.

Οι “καθαρές” χώρες έχουν λιγότερα περιστατικά

Οι πιο πλούσιες και ανεπτυγμένες χώρες, οι οποίες έχουν επίσης καλύτερες συνθήκες υγιεινής και οι κάτοικοί τους εκτίθενται σε λιγότερα μικρόβια, είναι αυτές όπου εμφανίζονται και τα περισσότερα περιστατικά της πάθησης. Όσο πιο αστικοποιημένη είναι μια χώρα, τόσο συχνότερα φαίνεται να εμφανίζεται η συγκεκριμένη ασθένεια.

Η λεγόμενη «υπόθεση της υγιεινής» έχει προταθεί εδώ και μερικά χρόνια για να εξηγήσει το παράδοξο των σύγχρονων κοινωνιών, οι οποίες όχι μόνο δεν μπορούν να απαλλαχθούν από διάφορες ασθένειες, αλλά νέες έρχονται να αντικαταστήσουν τις παλαιές.

Η θεωρία αυτή υποστηρίζει ότι η έκθεση σε «καλά» και «κακά» μικρόβια είναι αναγκαία για να λειτουργούν σωστά οι άμυνες του ανθρωπίνου οργανισμού. Όσο μια κοινωνία γίνεται πιο καθαρή, τόσο λιγοστεύει η επαφή με τα μικρόβια και, τελικά, εξασθενεί ή αποσυντονίζεται το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων.

 

Δείτε επίσης